Светски дан хране и Међународни дан борбе против сиромаштва

П арнерске установе и организације обележиле су Светски дан хране – 16. октобар и Међународни дан борбе против сиромаштва. Носилац активности био је Црвени крст Ваљево, уз учешће Завода за јавно здравље Ваљево, Службе поливалентне патронаже ДЗ Ваљево и Медицинске школе „Др Миша Пантић”. У просторијама Музеја завичајних писаца Матичне библиотеке представљен је део активности свих локалних партнера у свакодневним настојањима да се побољшају животни услови најугроженијих суграђана и укаже на растући социјални раскорак.

Нутрициониста-дијететичар из Одсека за промоцију здравља ЗЗЈЗ Ваљево, Снежана Маринковић је нагласила како се акценат ставља на правилну исхрану и да кроз едукацију и тимски рад може да се покаже колико је промоција здравља важна у једној заједници.

– Ових дана крећемо на предавања у вртиће и кроз разне радионице са децом ћемо показати како да разбијемо предрасуде који се тичу здраве хране, а да малишане од најранијег узраста уведемо у причу о здравим стиловима живота. Сви малишани предшколског узраста и основне школе од првог до осмог разреда могу да учествују на расписаном конкурсу од стране ИЗЈЗС Батут, који је под слоганом „Правилна исхрана = здравље”. Деца могу да цртају и пишу у вези здраве исхране на адресу ЗЗЈЗ Ваљево и радови могу стићи до 30. октобра. Ми смо увек расположени за сарадњу.

Специјалиста јавног здравља – струковна медицинска сестра Славица Филиповић истакла је да је правилна исхрана јако важан фактор за очување здравља, а да је, насупрот томе, неправилна исхрана значајан фактор ризика за настанак бројних обољења.

– Треба подсетити да је јако важно да родитељи својој деци граде здраве навике и да припремају здраве оброке. Није проблем никада купити готове кашице у апотекама. које су апсолутно безбедне, али ако постоји могућност да се одабере природна намирница и за слану и слатку кашицу, треба да се иде на здрав избор намирница и контролисаног узгоја. Ми кажемо да правилна исхрана подразумева три главна оброка и две ужине и да намирнице које су предвиђене за људску исхрану буду заступљене у сваком оброку, избалансирано. Морам да скренем пажњу и на пет кључних ствари за безбеднију исхрану, а то су да се одржава чистоћа, да се одвоји свеже и кувано, да се кува темељно, да се чува храна на безбедним температурама и да се користи исправна вода и свеже намирнице – рекла је Славица Филиповић и додала да су поред правилне исхране важни и физичка активност и редовни превентивни прегледи на годишњем нивоу, уз препоруке живота без дувана, алкохола, психоактивних супстанци и значај вакцинација.

– Целокупан начин живота нас усмерава да чувамо своје ментално здравље како бисмо заиста били корисни чланови овог друштва. У оквиру Превентивног центра Ваљево, постоји и саветовалиште за правилну исхрану које води прим. др. Јамина Лукић где се сви који желе могу посаветовати у вези здраве исхране – рекла је Славица Филиповић.

Секретар Црвеног крста Ваљево Александар Томић је нагласио важност ових датума са становишта онога чиме се Црвени крст бави.

– Први ниво је едукативни, где треба да покушамо да коригујемо навике времена у коме живимо, а тичу се одговарајућих намирница. У том смислу, ми сарађујемо са ЗЗЈЗ Ваљево, Патронажном службом и Медицинском школом која је струковно заинтересована и континуирано израђује здравствено-васпитне паное које промовише и грађанству и својим ученицима. Други ниво је један од најзначајнијих програма који Црвени крст реализује, а то је програм Народне кухиње. Он се спроводи у нашем граду последњих 12 година, а 10 година је уз подршку Града Ваљева. До септембра смо испоручили око 1.468.000 оброка које је припремила кухиња предшколске установе „Милица Ножица”, док су запослени у Црвеном крсту и стручна служба дистрибуирали те оброке на четири градска пункта. Ова социјална услуга је изузетно важна грађанима Ваљева и користи је око њих 400. Имамо за ове дане и додатна давања, а то су породичне торбе за храну и једна здрава намирница. То смо спремили за све носиоце права Народне кухиње, а за школарце чији су родитељи такође носиоци овог права имамо и школски прибор (20 бојица, 6 свезака и кабаница) – истакао је Александар Томић и додао да Црвени крст целе године радећи на терену покушава да сагледа које су то највеће потребе људи, а нарочито деце.

Партнерске установе захваљују Градској библиотеци на уступљеном простору.

Повратак на Главну страну