Активан рад Школе за труднице и родитељство

Н ови циклус популарне Школе за труднице и родитељство Дома здравља Ваљево кренуо је крајем фебруара. Организује је Служба поливалентне патронаже, оснивач и руководилац је струковна сестра-специјалиста јавног здравља Славица Филиповић. Изузетан је податак да школа без прекида ради 17 година (основана маја 2005. године), чак су за ове две године пандемије паузе прављене само у шпицевима, уз максимално поштовање превентивних противепидемијских мера.

Тренутно се ради са четири групе по пет жена – било их је укупно 22, а две су се већ породиле. Обука се састоји из осам двочасовних радионица које се реализују једном недељно за сваку групу, уз доста практичног рада. Едукација је свима доступна, бесплатна и ради је тим стручњака. Поред патронажних сестара у тиму су педијатар, психолог, стоматолог и дијететичар-нутрициониста, док је гинеколог у новије време више присутан у психофизичкој припреми.

Основне теме су: заштита здравља жене у трудноћи (укључујући и здравље зуба), правилна исхрана у трудноћи и лактацији, психолошка подршка и припрема за одлазак на порођај, значај мајчиног млека и дојења и за бебу и за мајку, технике дојења, проблеми приликом лактације, нега и хигијена детета, правилна исхрана новорођенчета.

Школа за труднице и родитељство и даље се одржава у простору измештеном из Дома здравља (делимично је у КОВИД режиму) – у Музеју завичајних писаца Матичне библиотеке „Љубомир Ненадовић“, који је сасвим функционалан за потребе рада у малим групама.

Повратак на Главну страну