Превентивни преглeди колектива у организацији Дома здравља

П ревентивни центар и Служба поливалентне патронаже Дома здравља Ваљево и ове године реализују бесплатне превентивне прегледе за колективе. У току јесени завршени су прегледи радника компаније „Босис“ - за неколико седмица прегледано је њих стотинак, завршена контрола здравља највећег броја запослених Пољопривредне школе, а у суботу су започети прегледи колектива Основне школе „Владика Николај Велимировић“.

Својеврсни систематски прегледи започињу мерењем нивоа шећера, холестерола и триглицерида, телесне масе и висине, на основу чега се израчунава бодимас индекс. Попуњавањем превентивне карте процењују се фактори ризика за настанак хроничних незаразних болести. Одмах затим следи ултразвук стомака. Све добијене податке анализира специјалиста опште медицине, уз контролу притиска и физикални преглед, као и индивидуалне здравствено-васпитне савете. За жене је организован и гинеколошки преглед, уз паралелну обуку за самопреглед дојке.

До краја године биће завршени превентивни прегледи просветних радника и сарадника Пољопривредне школе са домом ученика Ваљево и ОШ „Владика Николај Велимировић“.

Циљ акције Дома здравља Ваљево јесте превенција хроничних незаразних болести и унапређење јавног здравља у локалној заједници.

Повратак на Главну страну