Директорка др Бранка Антић за ТВ Вујић Ваљево

У последњем гостовању у вечерњем дневнику „Кроз Ваљево“ ТВ Вујић директор Дома здравља Ваљево др Бранка Антић изјавила је да се, по њеном мишљењу, крива епидемије заравнила.

-Не смем да кажем да се крива спушта, али се надам. У четвртак смо имали 37 пацијената у КОВИД амбуланти, што је мање него иначе. Очекујемо да ће се и даље смањивати, већ шест недеља радимо пуном паром. Било је доста оболелих, нажалост и преминулих. Од тренутка када је кренула локална трансмисија вируса сваку респираторну инфекцију сматрали смо сумњивом на КОВИД-19, без обзира што може бити и других. Све респираторне инфекције ишле су у КОВИД амбуланту, али нису сви пацијенти послати да ураде лабораторију и рентген плућа, чак није ни већина. Значи, наши суграђани су научили да са респираторним ифекцијама и температурама иду у КОВИД амбуланту у Новом насељу, што је добро, јер нам у Дом здравља долазе пацијенти без тих тегоба. У једном тренутку смо рекли: све што долази са симптомима респираторних инфекција представља сумњу на КОВИД-19. Као што смо са Службом хитне медицинске помоћи, због почетних проблема када пацијенти нису у позиву говорили нпр. да имају температуру и сличне симптоме, направили договор да се за сваки позив понашају као је у питању сумња на КОВИД-19. Дакле, иду у комплетној заштитној опреми.

На констатацију водитеља Милана Милиновића да, упркос чињеници да је Дом здравља све време на првој одбрамбеној линији, нема много оболелих радника – само четири, др Антић је рекла:

- Двоје колега су оздравили и враћају се ускоро на посао, након обавезне изолације, а још двоје су на болничком лечењу у Београду. Добро су, пратимо њихово стање, чујемо се телефоном. С обзиром да имамо око 400 запослених, то је мали проценат. Било би боље да нико није оболео, свака особа нам је вредна и битна.

Данас је позитивних у Ваљеву 137. Прича се да има оболелих који не желе да се јаве лекару и који су то симптоми по којима би се могло препознати да с еради о корона вирусу?

-Основни проблем су суграђани који имају симптоме, оболели су, осећају се чак и лоше, а не долазе на преглед. Драгоценији су они који дођу макар и да провере да случајно нису заражени, ако имају неки од симптома, него они који избегавају долазак код лекара и потенцијално лечење. Неки од почетних симптома су губитак чула мириса и укуса (мада не мора бити у потпуности), бљутавост, језа, главобоља... Има оних које ти симптоми прођу, прокуже се и не оболе, али има оних који чекају седам дана и онда дођу са запаљењем плућа. Овај вирус је врло чудан, али није наше да га проучавамо него да спречимо ширење. И грип може да направи такве проблеме, да буде мртвих, али научили смо да живомо с њим и прилично смо се прокужили, поготово ми, здравствени радници. Али, ако се ми разбољевамо од овог вируса, онда је то нешто ново. Од грипа имамо благе симптоме. У принципу, ми смо прокужени са доста вируса и имамо нешто као колективни имунитет. Када вам у уобичајеној ситуацији дневно прође 50-60 пацијената, од којих бар трећина кија и кашље, шта би било када бисмо се сваки пут разболели?! Дакле, отпорнији смо од остале популације, али када је нама корона вирус направио такав проблем, онда је то вирус који би требало добро да се испита – рекла је др Антић.

Др Антић се нада да се више неће и не може поновити ситуација као на почетку епидемије, када је било тешко оболелих, када је Дом здравља свакодневно возио те људе за Београд, када је свима било врло тешко. Сада је мање оболелих, махом су лакше клиничке слике (теже су код хроничних болесника), али све више је суграђана који су упућени на Сајам и у бањске центре.

Директорка Антић је потврдила да је Дом здравља Ваљево од Министaрства здравља Републике Србије добио рентген апарат за КОВИД амбуланту.

-Очекује се да у среду дође екипа Агенције за заштиту од јонизујућих зрачења из Винче да дају „зелено светло“, електричар је завршио свој посао, препостављам да ће морати да се поставе друга врата, док су зидови вероватно довољно дебели јер нови апарати мање зраче. Важно нам је апарат сада што пре инсталирамо, док траје епидемија, а када се све заврши онда ћемо урадити посебну просторију, у складу са стандардима за рентген службу. Остаће ту на услузи грађанима, а у случају потребе имамо спремну КОВИД амбуланту за следећу сезону. Ново насеље је прилично насељен део града и заслужују да имају мини Дом здравља, са адекватном услугом. До сада је, у нормалним околностима, радило два лекара у смени, видећемо да их буде три јер је велики број пацијената у тој амбуланти. Затворена је амбуланта на Иверку, па и тај део грађана гравитира ка амбуланти у Новом насељу или у Дивцима. Потрудићу се да добијемо и нашу лабораторију, да на тај начин растеретимо болничку, а другачија је и комуникација када људи раде у истој установи.

При крају разговора др Антић је изјавила: „На овом тесту научили смо да доктори из примарне здравствене заштите и цело медицинско особље знају јако добро да раде свој посао, насупрот причи да се у Дому здравља само „пишу“ рецепти. Сви смо завршили исту школу, само смо касније завршили различите специјализације. Веома сам поносна на све људе у Дому здравља, поносна сам што као специјалиста опште медицине припадам Општој служби, поносна сам што сам директор таквим људима“, поентирала је директорка наше установе.