Обновљене патронажне посете оболелима од мултипле склерозе

П осле паузе од две године условљене пандемијом Служба поливалентне патронаже Дома здравља Ваљево интензивирала је сарадњу са Удружењем мултипле склерозе Колубарског округа. У оквиру те сарадње Патронажа је обновила кућне посете члановима удружења.

Јуче је патронажна екипа обишла неколико суграђана оболелих од мултипле склерозе у ужем центру града. Приоритет у овим посетама имају тешки пацијенти, са прогресивним облицима болести, односно они који су непокретни и зависни од бриге трећег лица. Налаз стања обухватио је мерење притиска, шећера у крви и липидног статуса – нивоа холестерола и триглицерида у крви. Савети здравственог радника и топла људска реч неизоставни су и јако битни сегменти кућних посета.

Следећи термин за посете је 27. април, када ће бити обухваћени болесници у Брђанима и Попарама, висинским зонама града.

Пре захуктавања пандемије корона вируса, две године заредом Служба поливалентне патронаже је, у сарадњи са удружењем, организовала кућне посете особама оболелим од мултипле склерозе, пружајући им медицинску помоћ и дајући савете. Иначе, овакве посете доста значе члановима удружења, поготово онима којима је болест у одмаклој фази. Кроз кућне посете патронажне сестре и техничари боље се упознају са медицинским потребама суграђана оболелих од мултипле склерозе.

Овакве активности део су рада Патронажне службе и Дома здравља у широј друштвеној заједници.

Повратак на Главну страну