Радионице по вртићима у оквиру Недеље уста и зуба

У оквиру Недеље здравља уста и зуба (15-21. мај), одржана су предавања у ваљевским вртићима која реализује тим Стоматологије и Патронаже Дома здравља, Црвеног крста и Заводa за јавно здравље Ваљево, у сарадњи са Предшколском установом. Тим Дома здравља чиниле се др Снежана Ђурић и др Бојана Попов из Службе за стоматолошку здравствену заштиту и Весна Павловић и Славица Филиповић из Службе поливалентне патронаже.

Радионице о хигијени зуба и правилној исхрани за најмлађе до сада су одржана у обдаништима Хајди, Видра, Пинокио, Пчелица, Бамби, Звончић и Колибри. Екипа наставља са превентивним активностима и следеће недеље, како би обухватила све вртиће у саставу Предшколске установе. Од понедељка 22. маја на распореду су Наша радост, Бубамара, Михаило Ступар и вртић у Ваљевској Каменици.

Предавања и радионице за децу потпуно су прилагођена њиховом узрасту, усмеравајући их на основна правила хигијене уста и зуба: редовно и правилно прање зуба, правилну исхрану која подразумева умерено коришћење слаткиша и редовно конзумирање воћа и поврћа, контролу зуба од стране родитеља и стоматолога итд. Стоматолози користе и макету вилице на којој показују како се најбоље перу зуби од остатака хране. Малишани су врло активно учествовали у разговору и демонстрацијама.

Недеља здравља уста и зуба се обележава под слоганом „Чувам своје зубе, поносим се осмехом”, који наглашава значај доброг оралног здравља за опште здравље и за свакодневне активности као што су говор и смех. Орално здравље је значајан показатељ општег здравља, благостања и квалитета живота и не представља само здравље зуба, већ и усне дупље укључујући и здрав језик, меко и тврдо непце, десни, усне.

Опште препоруке за очување оралног здравља које се наглашавају у оквиру ове кампање нису усмерене само на значај одржавања адекватне хигијене и редовних посета стоматологу, већ обухватају и препоруке за смањење уноса шећера, безбедно физичко окружење, смањење или престанак конзумирања алкохола и пушења.

Истраживање о оралном здрављу деце у Србији спроведено 2019-2020. године показало је да 51 посто деце узраста 3 до 6 година има каријес или неку његову компликацију, наводи Институт „Батут“.

Повратак на Главну страну