Благо повећање броја позитивне деце

З

а разлику од претходних таласа пандемије КОВИДА-19 у нашем граду, у овом последњем бележи се и повећање броја деце позитивне на актуелни корона вирус. То је у изјави за ваљевске телевизије потврдила др Валентина Марковић, начелница Службе за здравствену заштиту деце.

- Од 19. маја до 28. јула нисмо имали ниједно позитивно дете! Међутим, од 28. јула бележимо пораст који је највећи био 10. и 11. августа када је било по 10 позитивних, што никада до сада нисмо имали, да бисмо наредних дана бележили 5-6 случајева.

Симптоми код деце су врло разнолики:

- Имамо позитивну децу која немају никакав симптом него су се тестирала зато што су им родитељи били позитивни, или су били у сумњивом контакту па су их из страха довели на тестирање. Имамо децу која су имала само повраћање. Или децу која су имала дијареју, повраћање, повишену температуру, а то су углавном деца која су се вратила са летовања. У последње време бележимо углавном благо повишену температуру, кашаљ, бол и гребање у грлу. Пре десетак дана деца су била разноликог узраста: од 1,5 године до 16 година. Сада су заступљенији млади са 14 до 16 година.

Ако родитељи примете да дете има неке симптоме, да се не осећа добро, треба да га доведу у нашу КОВИД амбуланту, а лекар ће проценити да ли треба да буде тестирано. Ако су родитељи позитивни, а деца без симптома онда их не треба доводити на преглед. Или, ако дете дан-два има температуру између 37 и 38 степени, без других симптома, не треба га доводити одмах на преглед, родитељи могу да пропрате шта ће се даље дешавати. Ако им стање буде погоршано онда свакако треба да их доведу у нашу амбуланту у Дому здравља.

Подсећамо да је по завршетку реконструкције зграде Дома здравља дечја КОВИД амбуланта из насеља Пети пук премештена у одељење Педијатрије централне зграде. Деца са респираторним инфекцијама и повишеним температурама прегледају се у приземљу, имају засебан улаз и не мешају се са осталим пацијентима. Педијатрија практично има четири улаза и исто толико одељења тако да засебно могу да раде саветовалиште, КОВИД амбуланта, прегледи деце са осталим тегобама (које нису респираторне инфекције) предшколског и школског узраста.

Повратак на Главну страну