Одржан „Дан за труднице“

Х уманитарно удружење „Тројка”, уз подршку Градске управе Ваљево и Дома здравља Ваљево, организовало је бесплатну едукацију за труднице под називом „Дан за труднице”. Стручњаци и предавачи из области гинекологије, педијатрије и дојења припремили су у Едукативном центру Дома здравља Ваљево програм подршке, уз савете који би помогли свим трудницама да се осећају сигурно и спремно за долазак њихових беба.

– Наше удружење постоји од 2011. године и усмерено је на рад са трудницама, породиљама и младим мамама. Идеја нам је била да се мало померимо из Београда и да се осврнемо на градове по Србији. Циљ јесте да труднице добију едукацију и да потпуно спремне и без страха оду на порођај, а оно што је специфично за оваква предавања јесте и хуманитарна акција. Овога пута смо уз помоћ компаније „Еуропром” донирали Дому здравља Ваљево пулт за пресвлачење беба и ситне потрепштине, које су им неопходне како би несметано обављали своју Школицу за труднице – рекла је Ивана Лукић из хуманитарног удружења „Тројка”.

Начелник Гинекологије Дома здравља Ваљево др Милан Мирковић презентацијом је водио будуће мајке кроз трећи триместар трудноће, припрему за порођај и постпорођајни опоравак породиље, уз отклањање свих недоумица и неизвесности. Специјалиста за дојење, педијатријска сестра Јелена Перић упутила је будуће маме у свет успостављања лактације, техника и положаја дојења, неге мајки и беба, а говорила је и о подршци будућим очевима.

– Имам десетогодишње радно искуство на Универзитетској клиници у Минхену, где и даље радим, а пре три године основала сам у Београду своје Саветовалиште за дојење, односно за ментални и физички развој породице „Сунчев зрак”. Мој део предавања тиче се оснаживања и едукације трудница, где причамо о првим данима у породилишту, дојењу, о првим данима код куће и како тече тај процес како би будуће мајке дојиле успешно и без бола. Најбитнија порука коју могу да пошаљем јесте да свака мама може да доји и да је подршка неизмерно важна, како укућана, тако и фамилије и пријатеља – поручила је Јелена Перић.

У Дому здравља Ваљево окупио се велики број трудница које су, заједно са предавачима и патронажним сестрама, размениле своје знање, искуство и створиле подржавајућу мрежу будућих мајки.

Повратак на Главну страну