Поводом Европске недеље превенције рака грлића материце

Е вропска недеља превенције рака грлића материце обележава се од 18. до 24. јануара под слоганом „Боље спречити него лечити – редовном контролом победићемо карцином грлића материце“. Тим поводом се у име Службе за здравствену заштиту жена Дома здравља Ваљево јавности обратила др Маријана Митровић, специјалиста гинекологије и акушерства.

Др Митровић сматра да би о овој теми требало свакодневно говорити с обзиром на чињеницу да се Србија налази на другом месту по умирању од карцинома грлића материце, одмах после Румуније, а на четвртом по обољевању жена - иза Црнe Горe, Румуније и Литванијe. С друге стране, у развијеним земљама и државама Европске уније ова болест је сведена на минимум, практично искорењена, захваљујући редовним прегледима жена, добро организованом скринингу, одличном одзиву жена на скрининг и вакцинацији.

- Наша статистика је неславна јер једна жена дневно у Србији умире од карцинома грлића материце. А карцином грлића материце је стопостотно излечив ако се открије у раној фази, осим тога споро се развија. Битно је истаћи да је карцином грлића веома подмукла болест која тегобе даје тек у последњој фази, када се прошири на суседне органе. Почетне промене на грлићу, па и касније карцином, не боле јер грлић нема нерве, због чега жене немају тегобе и касно се јављају. Важно је знати и да је карцином грлића материце заразна, полно-преносива болест. Изазива га хумани папилома вирус (ХПВ) који се преноси полним путем, тако да је 80 одсто популације до педесете године живота изложено овом вирусу.

Не значи да ће свако ко има ХПВ вирус добити карцином грлића, него је потребно да постоје кофактори, истиче др Митровић:

- Пре свега то је ослабљен имунитет, затим урођена предиспозиција организма за тежу елиминацију вируса, аутоимуне болести, зараженост ХИВ-ом, пушење, лош социо-економски статус и рано ступање у полне односе. Јако велика је повезаност између пушења и рака грлића материце, чак већа него између пушења и рака плућа, зато што се распадни продукти никотина у сто пута већој концентрацији налазе у цервикалној слузи него у крви пушача. Позитивна породична анамнеза такође спада у пратеће узроке обољевања, ако су у породици мајка, рођене сестре и рођаке по женској линији имале ову малигну болест. Кофактори су и друге вирусне инфекције као што су херпес-симплекс, хламидија итд. Употреба оралних контрацептивних средстава отежава елиминацију вируса. Дакле, слаб имунитет и пушење су главни разлози због којих ће неко добити карцином грлића, иако је карцином ретка компликација ХПВ вируса.

У погледу превенције најбитније је доћи на преглед једном годишње, када нема тегоба. То је преглед који кратко траје, узимање бриса за Папаниколау тест је једноставно и не боли. Преглед је бесплатан за све осигуранице РФЗО-а. Осим тога, важно је да се жене одазову на позив за организовани скрининг (позива се по одређеним годиштима) у којем под покровитељством Министарства здравља годинама учествује и наш Дом здравља, као један од малобројних у Србији. И жене које немају здравствено осигурање могу да се прегледају приликом организованог скрининга. Међутим, само једна петина жена у Србији се одазове. У Дому здравља Ваљевo скрининг је тренутно обустављен због епидемиолошке ситуације и реконструкције зграде, али ће бити настављен чим се створе услови за то.

Најсигурнији начини превенције карцинома грлића материце јесу вакцинација и редовни колпоскопски прегледи уз Папаниколау тест.

- У развијеним државама и земљама Европске уније вакцинација против ХПВ вируса је обавезна. Постоји преко 10 година, док је код нас у форми препоруке, регистрована је од априла 2019. године и још увек није бесплатна. Практично, ми смо на самом почетку примене ове вакцине. Вакцине се дају у дечјем узрасту, односно пре ступања у полне односе. Постоје две врсте вакцине: двовалентна и четворовалентна. Двовалентну могу да приме особе женског пола од 9 до 25 година живота, а четворовалентну и девојчице и дечаци од 9 па до 26 година.

Др Маријана Митровић закључује да у будућности вакцинација и редовни гинеколошки прегледи једном годишње представљају пут ка искорењивању карцинома грлића материце и у нашој земљи.
Повратак на Главну страну