Семинар о болестима изазваним хуманим папилома вирусом

П оводом обележавања Светског дана контрацепције, Институт за јавно здравље Србије у сарадњи са Заводом за јавно здравље Ваљево организује едукацију здравствених радника из домова здравља на Колубарском округу о болестима изазваним хуманим папилома вирусом. Семинар ће се одржати 24. септембра 2020. године у сали Завода за јавно здравље Ваљево са почетком у 10.30 часова. С обзиром на актуелну епидемиолошку ситуацију само по једна особа из установе, запослена у Поливалентној патронажној служби, може учествовати на едукацији. Дом здравља Ваљево представљаће Весна Павловић, главна сестра Патронаже.

Семинар је припремљен због чињеница да oбољења изазванa хуманим папилома вирусом представљају значајан јавно-здравствени проблем у Републици Србији, с обзиром да се Србија и даље налази у групи европских земаља са највишим стопама обољевања и умирања од рака грлића материце, као и да кључну улогу у смањењу броја инфицираних имају интегрисане мере превенције, међу које спада и примарна превенција имунизацијом циљне популације.

Представници Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ ће упознати учеснике семинара са основним информацијама о учесталости ХПВ инфекције, начинима преноса ХПВ, последицама нелечене ХПВ инфекције и начинима спречавања обољења изазвана ХПВ.

Овај програм континуиране едукације је акредитован код Здравственог савета Републике Србије под бројем 153-02-301/2020-01 од 02.03.2020. године, а под евиденционим бројем А -1-455/20.