Огроман одзив грађана на превентивне прегледе

У највећој здравственој установи у Колубарском округу, Здравственом центру Ваљево, у недељу, је у оквиру бесплатних превентивних прегледа за грађанство, ту могућност искористило 699 грађана. То је највећи одзив икада од када се годинама уназад ови прегледи организују за грађанство.

Медицински тимови су превентивне прегледе спроведили и у Болници и Дому здравља Здравственог центра Ваљево. Да све протиче у најбољем реду, уверили су се и управа ЗЦ Ваљево, в.д. директора др Владимир Пантелић и др Јасмина Јевтић, помоћник директора за примарну здравствену заштиту, заједно са др Мирсадом Ђерлеком, државним секретаром у Министарству здравља, са којим су обишли медицинске тимове и на лицу места разговарали са грађанима који су одвојили време да преконтрлолишу здравље.

У недељу 19. маја 2024. године, од 8 до 17 часова, у Дому здравља и Болници Здравственог центра Ваљево, прегледано је 699 грађана на бесплатним превентивним прегледима, а највише интересовања као и до сада грађани су показали за ултразвучни преглед абдомена, који је једна од најучесталијих дијагностичких метода у многим интернистичким гранама. Осим УЗ прегледа абдомена, од специјалистичких прегледа прегледа на располагању су још били основни клинички преглед, мерење вредности основне крвне слике, ЕКГ, мерење вредности крвног притиска.

Превентивни прегледи за грађанство су прилика да се потпуно бесплатно прегледају чак и грађани без здравственог осигурања тј. оверене здравствене књижице и то је више пута акцентовано као значајна могућност.Држава овим прегледима жели да укаже на значај превенције и да превентивне прегледе учини приступачнијим грађанима.

- Кардиоваскуларне болести су и даље водеће што се тиче стопе обољевања и на жалост умирања и у свету и код нас у земљи. У Србији су кардиоваскуларне болести са свим својим коморбидитетима апсолутно на месту број 1 што се тиче смртности, а тек иза њих следе малигнитети и друге болести по инциденци. Овим прегледима утврђујемо превентивно основно здравствено стање грађана док је ултразвучна дијагностика заправо златни стандард у процесу лечења. УЗ абдомена нам је помоћ велика код дијагностиковања бројних обољења. Превенција нам је кључ, јер рано откривање смањује и компликације болести и растерећује читав здравствени систем. Имамо опрему и кадар обучен који може да подржи и превентивне активности осим редовног клиничког рада што је за грађане од великог значаја – навео је в.д. директора ЗЦ Ваљево, др Владимир Пантелић током обиласка превентивних прегледа у недељу.

Повратак на Главну страну