Обележен Месец менталног здравља

А ктивностима у двема највећим сеоским амбулантама, у Ваљесвкој Каменици и Бранковини, Служба поливалентне патронаже Дома здравља Ваљево обележила је Национални месец менталног здравља, за који је на иницијативу Министарства здравља и Републичке стручне комисије изабран месец јун.

У амбулантама ових великих сеоских центара, којима гравитирају мештани пуно околних села, пацијентима је мерен притисак и ниво шећера, подељен здравствено-едукативни материјал на тему менталног здравља, постављени постери и изложба промоматеријала.

Битан сегмент акције били су разговори са пацијентима који су тог дана посетили свог изабраног лекара, о бригама и страховима који их муче, о тешком животу који воде. Махом је то старија популација, са једним или више хроничних здравствених проблема, који углавном сами одржавају имање и раде пољопривредне послове. Усамљеност, одвојеност од деце и унука, умор, бриге, недовољно сна, неизвесна економска ситуација итд – све то утиче на њихово ментално здравље.

Као што стоји у тексту Института „Батут“ поводом Месеца менталног здравља „ментално здравље не представља само одсуство менталног поремећаја, већ обухвата стање благостања у којем свака особа остварује свој потенцијал, суочава се са свакодневним стресом и представља стање у коме особа може продуктивно да ради и у могућности је да допринесе својој заједници. Ментално здравље представља свеукупну психолошку, емоционалну и друштвену добробит особе и утиче на то како људи мисле, осећају и раде. Захваљујући менталном здрављу у стању смо да се адаптирамо на промене и да излазимо на крај са проблемима. Ментално здравље је један од приоритета јавног здравља с обзиром на оптерећење које ментални поремећаји узрокују у здравственом, социјалном и економском смислу.“

Такође треба знати да како се могу јавити проблеми са физичким здрављем, свакоме се могу десити проблеми са менталним здрављем, који се уз адекватну помоћ и подршку могу превазићи. „Поред разговора са блиским особама (породицом, пријатељима) понекад нам је потребна и стручна помоћ. Важно је разговарати о менталном здрављу како овај појам не би био погрешно схваћен и представљао табу тему. Плашећи се стигматизације, људи често не потраже стручну помоћ и на тај начин запостављају своје ментално здравље. Промоција менталног здравља је стога важан део свеукупне промоције здравља и подразумева активности које треба да обезбеде подржавајуће окружење за здраве стилове живота, физичко и ментално здравље. Промоција менталног здравља такође подразумева едукативан рад са становништвом на свим нивоима почев од најмлађег узраста, као и подизање нивоа свести о важности разумевања проблема менталног здравља и значаја које оно има за целокупни развој друштва.“

Повратак на Главну страну