Одржано Медицинско село у Ваљевској Каменици

У суботу је у Здравственој станици Ваљевска Каменица Дом здравља Ваљево организовао „Медицинско село“, једну у низу превентивних провера здравља становништва у току ове године. Укупно је реализовано 250 прегледа.

Преглед општег здравственог стања код специјалиста опште медицине, уз мерење притиска, савете, препоруке и даље упуте обавило је 60 мештана. Патронажна служба је измерила ниво шећера и холестерола у крви код 58 особа, кардиолог је имао 55 прегледа и ЕКГ снимака, обављено је 30 ултразвучних прегледа, 19 ОРЛ, 18 код пулмолога и седам стоматолошких. Служба кућне неге и лечења посетила је шест домаћинстава са непокретним или тешко покретним пацијентима. Служба хитне помоћи превезла је једног пацијента у Пријемно-ургентни центар Опште болнице Ваљево због тахикардије, кашља и болова у стомаку.

Здравље су могли да преконтролишу и мештани без оверене здравствене књижице, а на располагању је била и апотека „Вега“ са лековима и суплементима. Подршку медицинским екипама пружило је Удружење жена Ваљевске Каменице традиционалним специјалитетима.

Следећег викенда „Медицинско село“ биће одржано 27. јуна у Доњем Таору, у оквиру манифестације „Дани сремуша“, а 28. јуна у Бранковини поводом „Дана малине“.