Учешће на трибини „Нове терапије за оболеле од мултипле склерозе“

Н а основу успешне сарадње Службе поливалентне патронаже Дома здравља Ваљево са Удружењем мултипле склерозе Колубарског округа, главна сестра службе Весна Павловић била је један од излагача на трибини „Нове терапије за оболеле од мултипле склерозе“. Трибину је за своје чланове удружење организовало у простору Музеја завичајних писаца Градске библиотеке.

Председник удружења Дејан Драјић каже да је трибина део редвног плана и програма у оквиру којег се једном годишње организује трибина са гостовањем неуролога, на којој се чланови упознају са иновативним приступима лечењу мултипле склерозе, процедури доласка до неуролога у клиничком центру, уз могућност постављања питања и отвореног разговора са лекаром специјалистом.

- Овакви састанци су од великог значаја за људе којима је тек успостављена дијагноза јер могу да добију информације из прве руке од стручњака. Од великог им је значаја да добију прве информације, да знају коме и када могу да с еобрате, како да дођу до прве терапије и слично.

Гост трибине била је неуролог др Јелена Перовић, која је говорила о важности раног откривања болести, напретку медицине у њеном лечењу и праћењу савета лекара.

- Мултипла склероза је хронична аутоимуна болест за коју је потребно лечење и модификација животних стилова коју је пацијент до тада имао. Пре свега, то је престанак пушења који је један од значајних фактора ризика за развој МС-а. Студије показују да постоји повећање броја оболелих: тренутно их у Србији има 12 хиљада, али се благо повећава инциденца, односно број новооболелих у последњих 10 година. Што се тиче лечења говоримо лечењу релапса и хроничном лечењу тј. имуномодулаторној терапији. Добро је што је у последње две године највећи број имуномодулаторних лекова доступан нашим пацијентима. Последња два лека, која су направила велику револуцију, су Окрелизубам и Сипонимод. Први је за примарну прогресивну мултиплу склерозу, а други за секундарну. То су два најновија лека у свету и код нас.

Подршку удружењу годинама пружа наша Служба поливалентне патронаже, о чему је говорила главна сестра Весна Павловић:

- Наша сарадња није стала ни у време пандемије. Оболелима од мултипле склерозе, као и од других хроничних незаразних болести, помогли смо тако што смо их повезивали са здравственим системом, у остваривању хроничне терапије, омогућили вакцинацију против Ковид-19 у кућним условима. Стабилизацијом епидемиолошке ситуације освежили смо сарадњу кућним патронажним посетама. Приоритет имају тежи пацијенти, са прогресивним облицима болести, првенствено непокретни или теже покретљиви. Меримо им крвни притисак, одређујемо липидни статус (холестерол и триглицериди) и ниво шећера у крви. Том приликом усмеравамо њих, чланове породице или особе које се брину о њима на који начин да одрже квалитет живота како би успорили прогресију обољења.

Мултипла склероза је тешка неуролошка болест, чији је ток непредвидив. Најчешће се јавља између 20. и 40. године животе, мада се може јавити у било ком животном добу, а жене обољевају два пута чешће од мушкараца. Подаци показују да у свету од МС-а болује око 2,5 милиона људи.

Повратак на Главну страну