Министар здравља Златибор Лончар свечано отворио реконструисани Дом здравља

М

инистар здравља у Влади Србије Златибор Лончар, заједно са државним секретаром доц. Др Александром Стефоским и директорком Дома здравља Ваљево др Бранком Антић, данас је свечано отворио темељно реконструисану зграду Дома здравља. Отварању су присуствовали и градоначелник Ваљева Лазар Гојковић, шеф кабинета министра здравља Никола Пандрц и шеф кабинета министра правде Маријана Савић Симић.

Обраћајући се новинарима и медијским екипама после обиласка управо реконструисаног северног крила зграде, министар Лончар је истакао да је ово велики дан за све грађане Ваљева.

- Овим Домом здравља, који је централна здравствена установа на примарном нивоу, гравитира нешто мање од 100 хиљада људи, а велика је разуђеност подручја. Као што видите, овде је 5 хиљада квадрата обновљено, вредност радова ће изаћи на неких 350 милиона динара. Задовољан сам оним што сам видео: све је ново, све лепо урађено, очекује се намештај. Намештај би морао да буде до 28 – 29. јуна. Још неке ситнице да се заврше и 29. ћу опет доћи да обиђем и проверим да ли је стигло све што је наручено и да ли је урађено оно што смо се договорили да се наредних дана заврши. Огроман је посао урађен, на понос свих грађана, нешто што нико неће моћи да однесе кући него ће служити нашим грађанима да могу у крајње лепим условима да сачекају, да буду прегледани и лечени, а и наравно за наше јунаке и за наше хероје које овде видимо: лекаре, сестре, спремачице - мислим да ће сада у много бољим условима моћи да раде и да одржавају простор. Оно што смо обећали, то смо и урадили и наставићемо даље да радимо. Ово је тај примарни део, мораћемо после короне да се вратимо превентивним прегледима, редовним контролама и свему ономе што није могло да се ради у потребном капацитету за време пандемије. Наравно, све то под условом да се вакцинишемо и да изађемо из проблема пандемије. Са овим сам задовољан и задовољан сам радом Дома здравља за време пандемије. Не могу да то кажем за Болницу, али ту смо да решавамо проблеме, да мењамо ствари па да будемо сви задовољни.

Надовезујући се, министар Лончар је нагласио да у здравству ништа неће бити исто после пандемије:

-Што се тиче здравства ништа неће бити исто после ове пандемије, ко то није схватио у озбиљном је проблему. Све ће морати из корена да се мења, боље сада да променимо док је време, док смо успели неке ствари да урадимо. Много смо уложили у здравство и то треба сада да искористимо, као и ове људе који су се показали, наше хероје. Ми сада нисмо свесни шта су ови људи урадили. Овде 1.600 пацијената прође дневно, са здравственим проблемом, да не причам о периоду епидемије. Немојте да изгубимо те људе, да имамо накнадну памет, што се нама често дешава. Хајде да ценимо оно што имамо и оно што улажемо само да усмеримо на прави пут, у корист тих људи, у чему нам треба и подршка грађана.

Бранка Антић се прво захвалила министру Златибору Лончару, државним секретарима, шефу кабинета министра здравља, шефу кабинета министра правде, свим запосленима и медијима.

- Хвала вам што сте дошли да поделите са нама овај свечани тренутак, када отварамо најбитнију установу у Ваљеву. Као директору ове установе, али и доктору и запосленом, мени је најбитнија. Мало су потрајали радови, али дошли смо до краја, завршили смо, као што је министар и рекао, имамо још пар ситница да завршимо апсолутно опремање Дома здравља, да служи народу како треба. Што се тиче функционалности и распореда служби после реконструкције углавном све остаје исто. Само Служба кућног лечења и неге и Служба поливалентне патронаже остају у Згради стоматологије на трећем спрату и тамо ће остати до даљњег, зато што отварамо већи Превентивни центар. У циљу боље превентиве и здравственог стања целокупног становништва морали смо већи простор да обезбедимо, да бисмо обухватили превентиву и за децу и за одрасле.

Радове је финансирала Влада Србије преко Канцеларије за управљање јавним улагањима. Министарство здравља је издвојило средства за намештај, док је Министарство правде из средстава опортунитета обезбедило санитетско возило.

<
Повратак на Главну страну