Дом здравља препоручио пријем ХПВ вакцине уз редовну имунизацију у осмом разреду

У Србији је летос први пут почело давање ХПВ вакцине против карцинома грлића материце. Вакцина није обавезна него препоручена и бесплатна је за узраст од девет до 19 година. Упркос летњем распусту и сезони годишњих одмора интересовање је било веће од очекиваног: од 182 дозе најсавременије деветовалентне вакцине Гардасил-9, колико је Дом здравља Ваљево укупно добио у више наврата, утрошено је 87.

Вакцина се даје у Служби за здравствену заштиту деце Дома здравља, у којој су овог септембра започели систематичан начин обавештавања ученика и родитеља, о чему говори начелница службе др Валентина Марковић.

- Уз позив за редовну вакцинацију против дифтерије и тетануса по Плану и програму обавезне имунизације у осмом разреду, као и приликом редовног систематског прегледа седмака, родитељи добијају информацију и препоруку да се деца могу тада вакцинисати и против Хуманог папилома вируса, како би се заштитила од полно преносивих болести. Ми иначе од септембра крећемо са редовним систематским прегледима и вакцинацијом. Уз позив школама са терминима за ученике осмог разреда за редовну имунизацију, додали смо и информацију о ХПВ вакцини коју бесплатно могу добити, уз сагласност родитеља. Уз то смо послали и флајер о ХПВ вакцини, како би се потпуније информисали. Таквим обавештењем мислимо да можемо постићи већи обухват деце, а свакако их много подробније информисати о њеној доступности и значају.

Др Марковић истиче да је ХПВ вакцина важна јер штити од врло заступљеног карцинома грлића материце, што је у свету четврти узрочник смрти од тумора. Многе државе које су ову вакцину увеле у календар имунизације за 80-90 посто су смањиле обољевање од карцинома грлића материце, што је изузетно висока успешност и довољно говори колико је важно пробудити свест код нашег грађанства ради заштите од ове болести. Тренутно се примењује у 111 земаља.

Деца узраста од 9 до 15 година вакцину примају у две дозе, с тим што друга следи после 6 до 13 месеци. Старији од 15 је примају у три дозе – друга је после два месеца, а трећа после шест месеци. У претходном периоду у Дому здравља Ваљево највише су се вакцинисала деца узраста 14-15 година.

Повратак на Главну страну