Комеморација поводом смрти др Велибора Петковића

У сали Едукативног центра Дома здравља одржана је комеморација поводом смрти др Велибора Петковића, лекара Службе хитне медицинске помоћи, који је страдао у саобраћајној несрећи 22. априла на регионалном путу Ваљево – Лозница.

Пред окупљеним члановима породице, бројним колегама из Дома здравља и Опште болнице, као и представницима других установа и удружења, од др Петковића прво се опростила директор Дома здравља др Јасмина Јевтић.

- Као Вељина колегиница желим да кажем да је био добар човек, посвећен свом послу и колегама и да ће ова установа сигурно остати ускраћена за једног од својих најбољих лекара. Нека му је вечна слава и хвала.

О једном од најистакнутијих лекара Хитне помоћи детаљније је говорио начелник службе др Дејан Бранковић. У емотивном обраћању између осталог је рекао:

- Ово је велики губитак за нашу службу, Дом здравља, ваљевско и српско здравство. Тешко ми је да говорим у овако тешком тренутку, јер сам од доктора Веље много научио. Био је врстан лекар, један од најбољих које смо имали. Слободно тврдим да је др Петковић могао равноправно радити у било којој европској или америчкој клиници. С обзиром на то да је специјализирао интерну медицину, добијао је понуде да пређе на Кардиологију Опште болнице Ваљево, али он је волео да ради у Хитној помоћи. Преко 20 година радио је у нашој служби. Осим изузетне стручности и великог професионализма, био је посвећен, пожртвован, омиљен међу колегама и пацијентима. Није му било тешко да интервенише у најтежим ситуацијама, као када је са својим тимом 2009. године прошао неколико километара кроз сметове у селу Лелић, да би збринуо повређеног радника код тамошњег водовода. Због тога је добио и награду града Ваљева, за изузетан професионализам, пожртвовање и хуманост.“

Пригодним речима од драгог колеге опростили су се медицинска сестра Ивана Петарић и возач санитета Зоран Пламенац.

Др Велибор Веља Петковић је у Дому здравља Ваљево радио од 1997. године, од чега је преко 20 година био истакнути лекар Службе хитне медицинске помоћи са санитетским транспортом. Максималну посвећеност и пожртвованост, заједно са колегама из Хитне помоћи, показао је у збрињавању пацијената за време пандемије КОВИД-19.

Добитник је Награде града Ваљева 2010. године у области медицине и социјалне заштите, у тиму са медицинском сестром Љубицом Радосављевић и возачем Миланом Томићем. Начинили су прави подвиг када су се пет километара пешке пробијали кроз сметове у кањону реке Градац како би указали помоћ тешко повређеном раднику, због чега су добили признање за високи професионализам и хуманост.

Др Петковић је био познат и као један од ретких лекара у Србији који је завршио спелеолошке семинаре и био обучен за спашавање људи из јама и понора. Прикључио се 2008. године иницијативи за формирање специјализованих спелеоспасилачких екипа и завршио курс у Друштву истраживача „Владимир Мандић Манда“. Истовремено је њих обучавао за пружање прве помоћи. Учествовао је у међународним показним вежбама спасавања из јама у Петничкој пећини, Драговом, Вранчевом и Филиповом понору.

Др Велибор Петковић је сахрањен на Новом гробљу у Ваљеву.

Повратак на Главну страну