IN MEMORIAM - Др Велибор Петковић (1963-2023)

Д р Велибор Веља Петковић је у Дому здравља Ваљево радио од 1997. године, од чега је преко 20 година био истакнути лекар Службе хитне медицинске помоћи са санитетским транспортом. Дипломирао је на Медицинском факултету Београдског универзитета, где је и специјализирао интерну медицину.

Добитник је Награде града Ваљева 2010. године у области медицине и социјалне заштите, у тиму са медицинском сестром Љубицом Радосављевић и возачем Миланом Томићем. Начинили су прави подвиг када су се пет километара пешке пробијали кроз сметове у кањону реке Градац како би указали помоћ тешко повређеном раднику, због чега су добили признање за високи професионализам и хуманост.

Максималну посвећеност и пожртвованост, заједно са колегама из Хитне помоћи, показао је у збрињавању пацијената за време пандемије КОВИД-19.

Др Петковић је био познат и као један од ретких лекара у Србији који је завршио спелеолошке семинаре и био обучен за спашавање људи из јама и понора. Прикључио се 2008. године иницијативи за формирање специјализованих спелеоспасилачких екипа и завршио курс у Друштву истраживача „Владимир Мандић Манда“. Истовремено је њих обучавао за пружање прве помоћи. Учествовао је у међународним показним вежбама спасавања из јама у Петничкој пећини, Драговом, Вранчевом и Филиповом понору.

Др Велибор Петковић је страдао у саобраћајној несрећи 22. априла на регионалном путу Ваљево – Лозница. Комеморација ће бити одржана данас од 11 часова у сали Едукатвног центра Дома здравља, а сахрана у 14.30 на Новом гробљу у Ваљеву.

Повратак на Главну страну