Најава трибине поводом Светског дана контрацепције

П оводом Светског дана контрацепције, у четвртак 26. септембра од 18 часова Дом здравља Ваљево и Медицинска школа, у сарадњи са Заводом за јавно здравље и Црвеним крстом Ваљево, организују трибину посвећену контрацепцији. Трибина ће бити одржана у Медицинској школи, намењена је ученицима треће године и на њој ће говорити гинеколог др Душко Антонић из Службе за здравствену заштиту жена Дома здравља. Уводну реч даће Весна Павловић, главна сестра Службе поливалентне патронаже. Наставник здравствене неге Јелена Аксентијевић представиће резултате анкете спроведене међу ученицима прве године Медицинске и Пољопривредне школе на тему информисаности о контрацепцији, последицама нежељене трудноће и превенцији полно преносивих болести. Ученици Медицинске школе су припремили постер презентацију. На трибини ће ученици урадити улазни и излазни тест, како би се утврдило колико су стекли нових сазнања. Након уводног излагања др Антонић ће одговарати на питања ученика. Циљ је да се оваква трибина спроведе и у осталим средњим школама.

Светски дан контрацепције се обележава сваке године 26. септембра. Кампања је покренута 2007. године на глобалном нивоу, са циљем да истакне важност употребе различитих метода контрацепције и одговорног сексуалног понашања тако да се омогући свим сексуално активним особама, посебно младима, информисан избор о свом сексуалном и репродуктивном здрављу.

Према проценама СЗО, употреба модерних метода контрацепције спречила би 308 милиона непланираних трудноћа, док би испуњавање свих незадовољених потреба жена за модерним методима контрацепције спречило додатних 67 милиона нежељених трудноћа на годишњем нивоу. Према проценама СЗО, око 15 милиона адолесцената користи неку од модерних метода контрацепције, док 23 милиона адолесцената има незадовољену потребу за модерном контрацепцијом и стога су под повећаним ризиком од нежељене трудноће.