Одржан семинар о болестима изазваним ХПВ, са освртом на компетенције Патронаже у време епидемије

З авод за јавно здравље Ваљево организoвао је 24. септембра едукацију здравствених радника из домова здравља на Колубарском округу о болестима изазваним хуманим папилома вирусом, са посебним освртом на компетенције и делокруг рада ППС са смерницама за рад у време епидемије. Предавачи су били из Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“. С обзиром на актуелну епидемиолошку ситуацију учествовала је само по једна особа из установе, запослена у Поливалентној патронажној служби, тако да је Дом здравља Ваљево представљала Весна Павловић, главна сестра Патронаже.

Семинар је припремљен због чињеница да oбољења изазванa хуманим папилома вирусом представљају значајан јавно-здравствени проблем у Републици Србији, с обзиром да се Србија и даље налази у групи европских земаља са највишим стопама обољевања и умирања од рака грлића материце, као и да кључну улогу у смањењу броја инфицираних имају интегрисане мере превенције, међу које спада и примарна превенција имунизацијом циљне популације.

Представници Центра за промоцију јавног здравља Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ упознали су учеснике семинара са основним информацијама о учесталости ХПВ инфекције, начинима преноса ХПВ, последицама нелечене ХПВ инфекције и начинима спречавања обољења изазвана ХПВ. Предавачи су били: др Мирјана Тошић, др Катарина Боричић и специјалиста јавног здравља Зорка Зеба. Семинару је присуствовала и директорка Института „Батут“ доц. др Верица Јовановић.

Овај програм континуиране едукације је акредитован код Здравственог савета Републике Србије.