Стигло 1200 четворовалентних вакцина против сезонског грипа

У амбуланти Ново насеље данас почиње нови круг имунизације против сезонског грипа четворовалентним вакцинама, које обухватају два типа вируса А и два типа вируса Б. Наиме, Дом здравља Ваљево је добио још 1200 четворовалентних доза из увоза. У Новом насељу вакцинација се обавља свим данима осим викендом, а у здравственим станицама Бранковина, Поћута и Ваљевска Каменица по распореду рада станица.

Потребно је да се пацијенти прво обрате дежурним лекарима како би им написали налог за примање вакцине.

Препоручује се да све ризичне групе грађана приме вакцину против сезонског грипа, првенствено старији од 65 година и хронични болесници (као што су пацијенти са кардиоваскуларним болестима, са обољењима респираторног система, дијабетичари итд.). За стицање имунитета потребно је две до три недеље, а ствара се имунитет за наредних шест до 12 месеци. Вакцину не могу примити особе осетљиве на кокошје месо, перје и јаја, као и особе које имају респираторну инфекцију и температуру, док не оздраве.

С обзиром на чињеницу да још увек није идентификован вирус сезонског грипа и да се у Србији најчешће јавља у јануару, има довољно времена за стицање имунитета тако да Дом здравља Ваљево препоручује да се грађани вакцинишу, поготово због актуелне пандемије корона вируса.

Дом здравља Ваљево је до сада потрошио 4.120 четворовалентних вакцина против сезонског грипа. На располагању су и тровалентне вакцине Института „Торлак“, намењене узрасту од 18 до 65 година.

Повратак на Главну страну