Превентива за боље лечење

У недељу 26. маја 2024. године, од 8 до 17 часова, у Дому здравља и Болници Здравственог центра Ваљево, приликом бесплатних превентивних прегледа за грађанство укупно је прегледано одраслих 356 и седморо деце. На даље дијагностичко лечење је послато је 78 одраслих и 2 деце. Из Болнице упућено специјалисти алергологу двоје пацијената; на спирограм као додатну дијагностику 13; ЦТ торакса је неопходан за троје суграђана 3; а код кардиолога је даље прослеђен један пацијент. Током превентивних прегледа на лицу места је за 7 пацијената дата терапија у Дневној болници пулмологије.

Од специјалистичких прегледа овога пута акценат је био на превенцији па су у фокусу педијатријска популација, деца и школарци којима је омогућен преглед специјалисте физијатрије. А за адултно становништво омогућен је преглед код пнеумофтизиолога уз РТГ плућа по процени лекара пулмолога, а за попуилацију изнад 50 година живота која има знатан пушачки стаж РТГ снимак плућа ће бити обавезан у склопу ових превентивних прегледа. Овога викенда су омогућене и лабораторијске анализе: крвна слика, хормони штитасте жлезде ФТ4, ФТ3, ТСХ, тумор маркер за мушку популацију ПСА.

Превентивни прегледи за грађанство су прилика да се потпуно бесплатно прегледају чак и грађани без здравственог осигурања тј. оверене здравствене књижице. Превентивни прегледи су организовани у недељу у око 170 здравствених установа широм Србије и за њих је владало велико интересовање грађана Колубарског округа. Држава овим прегледима жели да укаже на значај превенције и да превентивне прегледе учини приступачнијим грађанима.

Повратак на Главну страну