Заједничка јавна вежба спасавања и пружања прве помоћи

К анцеларија за младе града Ваљева, под покровитељством Града Ваљева, организовала је јуче јавну вежбу у делу Карађорђеве улице, која је имала за циљ да се у што реалнијим условима, уз поштовање свих прописаних мера безбедности и заштите, прикаже рад и увежбаност у гашењу пожара у објекту Градске управе, спречавању ширења пожара, спашавању, евакуацији и пружању прве помоћи повређенима.

У вежби је учествовала и Служба хитне медицинске помоћи са санитетским транспортом Дома здравља Ваљево, чија је медицинска сестра Ивана Петарић, као члан Канцеларије за младе, била иницијатор организовања овакве демонстрације. Ивана је тим поводом изјавила:

- Циљ ове јавне вежбе јесте промоција заједничког рада свих сектора, али и да покажемо младима и грађанству шта ми то радимо, на који начин радимо и са каквим се ситуацијама сусрећемо - рекла је Ивана Петарић из Канцеларије за младе града Ваљева и Службе хитне помоћи наше установе.

У вежби су учестовали припадници Ватрогасно – спасилачког батаљона Ваљево и Тима за спашавање из рушевина Ужице, обезбеђење Градске управе Ваљево, Црвени крст, ученици Медицинске школе Ваљево, припадници ВЈС Ваљево, Хитна помоћ, ПУ Ваљево и Тужилаштво.

- Данашњим планом вежбе је предвиђено да Ватрогасно – спасилачка јединица има два сегмента, а то је гашење пожара на згради Градске управе и техничку интервенцију у саобраћају, где имамо повређених на улици. Ово није прва вежба тог типа, ми на подручју Колубарског округа сваке године најмање по две вежбе реализујемо, да покажемо заједничко деловање у ванредним догађајима, тако да ми поступамо на јединствен начин. Свако свој део посла познаје, формира се екипа која ће извршити кратко извиђање, процену, ситуацију и поступање сваке екипе у раду на санацији неког догађаја - нагласио је Миле Николић, начелник Одељења за ванредне ситуације МУП – а Ваљево.

У показној вежби учествовао је и Црвени крст Ваљево са својим тимом, заједно са ученицима из Медицинске школе Ваљево.

- Црвени крст је спровео нешто из домена својих јавних овлашћења, а то је помоћ и подршка при збрињавању. Ова вежба је за нас корисна, зато што показујемо увежбаност наше екипе за прву помоћ, то је заједничка екипа Црвеног крста и Медицинске школе и учествујемо на свим редовним такмичењима и на овим вежбама. Ово је веома значајно, како би се прва помоћ као дисциплина популаризовала међу омладином и то ће бити један од нашег фокуса у наредном деловању Црвеног крста - поручио је Александар Томић из Црвеног крста Ваљево.

ФОТО: Град Ваљево

Повратак на Главну страну