Повећан број прехлађене и позитивне деце

П осле новогодишњих и божићних празника повећао се и број деце са респираторним инфекцијама, коју родитељи доводе на прегледе у дечју КОВИД амбуланту на одељењу Педијатрије Дома здравља Ваљево. Пораст респираторних инфекција уобичајен је сваке године у овом периоду, али је ове године ипак нешто већи, каже начелница Службе за здравстену заштиту деце др Валентина Марковић, а повећава се и број позивних на корона вирус.

- Као и раније, то су углавном деца из контакта. Читаве породице су болесне, па се са мама и тата преноси на децу. Оно што је до сада било неуобичајено то је да је доста деце до годину дана КОВИД позитивно: имамо бебе од два, три, четири месеца... То јесу углавном блаже клиничке слике: повишена температура, цурење носа, кашаљ, запушеност горњих дисајних путева, понекад главобоља и коњуктивитис, спорадично се појављују повраћање и пролив. Врло је разнолика симптоматологија и не можемо да кажемо: ово је КОВИД јер дете има те симптоме. Бебе су имале или повишену температуру или одбијање оброка. Родитељи су се жалили да бебе не једу или да поврате то што поједу, али су већ знали да су они позитивни па када тестирамо бебе добијемо и код њих позитиван налаз. За сада немамо потребу да шаљемо децу на болничко лечење или за Београд, све завршавамо у нашем Дому здравља. Код већине деце симптоми трају два-три дана и после тога буду сасвим добро.

Шта др Марковић саветује родитељима – када да доведу децу на преглед, а када да сачекају:

-Ако родитељи примете лакше симптоме, попут цурења носа, а они су већ у изолацији, могу сачекати два три дана да не малтретирају дете по врло хладном времену и доводе их на испитивања. С друге стране, ако родитељи примете било који симптом, нарочито код школске деце (јер могу да пренесе вирус својим другарима), а родитељи их немају, онда би требало да се јаве нама.

КОВИД амбуланта за децу је и даље у приземљу Педијатрије – други улаз, док је први улаз намењен систематским и превентивним прегледима (Саветовалиште).

Повратак на Главну страну