И даље велики број прегледа у КОВИД амбуланти

И даље је велики обим посла у КОВИД амбуланти, уз благи пад броја прегледаних суграђана у последњих пар дана. Од последњег податка који смо објавили, да је 15. јула прегледано чак 245 суграђана за 14 сати рада (радно време КОВИД амбуланте је од 7 до 21 сат), број се попео на преко 280 дневно. Рекордан број прегледа је забележен 20. јула, када су наше екипе прегледале 292 пацијента са респираторним инфекцијама. Последњих два-три дана број прегледа се креће између 200 и 250, што је једним делом последица поштовања мера превенције од стране грађана, а другим делом чињенице да пацијенти који добију негативан тест на поновни преглед и прописивање терапије не долазе у КОВИД амбуланту него у Дом здравља или амбуланту на Петом пуку.

У међувремену је управа Дома здравља великим ангажовањем успела да заокружи дијагностику у КОВИД амбуланти, како се пацијенти не би „шетали“ до болнице и назад. Осим физикалног прегледа наших специјалиста, узимања узорака за крвну слику и бриса грла и носа за PCR тест, већ десетак дана функционише и снимање плућа мобилним рендгеном. Обезбеђен је и контејнер поред амбуланте у који је смештен рендген, снимак снимак се електронским путем шаље Радиолошкој служби Опште болнице на дијагностиковање, а налаз се у штампаном облику доставља КОВИД амбуланти у року од два сата. Дневно се у просеку обави око 60 снимања плућа.

Подсећамо наше суграђане да је радно време КОВИД амбуланте у Новом насељу од 7 до 21 сат. Прегледи се истовремено обављају у две ординације, дакле у смени раде два тима лекар-сестра. Осим тога, посебне медицинске екипе наше установе узимају узорке (брисеве) за PCR тест у простору некадашње апотеке (засебан улаз амбуланте у Новом насељу), док се у лабораторији амбуланте узимају узорци за крвну слику. Као што смо рекли, рендген снимци се раде у контејнеру поред амбуланте. На тај начин, Дом здравља Ваљево заoкружио је комплетну дијагностику на вирус SARS-CoV-2 у КОВИД амбуланти у Новом насељу.

Још једном обавештавамо родитеље да се деца и омладина до 18 година са симптомима због којих се може посумњати на инфекцију корона вирусом прегледају сваког дана од 19 часова у КОВИД амбуланти. Пре тога родитељи треба да се јаве на телефон Педијатрије 014 315 00 60 како би саопштили симптоме и након разговора добили термин за преглед детета. То се не односи на хитна стања. Прегледи се обављају у засебној ординацији амбуланте Ново насеље, у којој се не прегледају одрасли. И даље је њихов број мали, 5-7 дневно, већином су асимптоматски или се јављају зато што су били у контакту са инфицираном особом.