Нови циклус патронажних посета оболелима од мултипле склерозе

Д угогодишња сарадња Службе поливалентне патронаже Дома здравља Ваљево са Удружењем мултипле склерозе Колубарског округа данас се нашла и у програму државне телевизије – у емисији „Ово је Србија“ РТС-а. Осим подршке наше Патронаже, у прилогу новинарке ваљевског дописништва Слађане Васиљевић било је речи и о преко потребној физиотерапеутској подршци оболелима од мултипле склерозе.

У рубрици је наведено да без обзира на велике разлике у клиничким сликама, у Ваљеву оболели имају подршку Службе поливалентне патронаже. Служба их посећује, узима узорке за лабораторијске анализе и са емпатијом разговара са члановима породицама.

Весна Павловић, главна сестра Службе поливалентне нагласила је: „Поделимо њихово здравствено стање и потребе са изабраним лекаром и осталим институцијама које не морају, по правилу, припадати здравственом сектору, како би се ти проблеми или фактори ризика отклонили или умањили."

Патронажне сестре и техничари у овом циклусу кућних посета члановима удружења обиће ће скоро 30 оболелих. Приоритет имају тешки пацијенти, са прогресивним облицима болести, односно они који су непокретни и зависни од бриге трећег лица. Налаз стања обухвата мерење притиска, нивоа шећера холестерола и триглицерида у крви. Савети здравственог радника и топла људска реч неизоставни су и јако битни сегменти кућних посета, као што је истакла и главна сестра.

Кроз кућне посете патронажне сестре и техничари боље се упознају са медицинским потребама суграђана оболелих од мултипле склерозе, а део су рада Патронажне службе и Дома здравља у широј друштвеној заједници.

Повратак на Главну страну