Обележен Међународни дан борбе против злоупотребе и незаконите трговине дрогама

П редставници Црвеног крста Ваљево, Патронажне службе Дома здравља Ваљево, Завода за јавно здравље, Медицинске школе и Омладине ЈАЗАС-а на Градском тргу су обележили Међународни дан против против злоупотребе и незаконите трговине дрогама (26. јун).

Слоган кампање за 2022 годину „Брига у време кризних ситуација“ наглашава значај адекватног одговора на изазове повезане са употребом дрога током здравствених и хуманитарних кризних ситуација. У оквиру кампање апелује се на све сегменте друштва, на владине и невладине организација и све заинтересоване стране да предузму хитне акције за заштиту људи, укључујући унапређење превенције и лечења зависности од дрога, али и активности на смањењу илегалне трговине дрога.

Александар Томић, стручни сарадник у Црвеном крсту Ваљево, у изјави за медије говорио је о резултатима истраживања и значају превентивних активности:

- Истраживања показују да је скоро 9 одсто ученичке популације у Србији пробало неку дрогу, а најчешће канабис, са нешто већом учесталошћу код дечака. Посебно интересантан податак је да је 5,6 одсто младих користило неку дрогу у последњих 12 месеци, а тај број је вероватно већи него што истраживање показује. То су подаци на основу којих треба да направимо план за даље деловање. Црвени крст највећу пажњу поклања превентивним активностима, покушавајући младима да приближи чињеницу да постоје хиљаде и хиљаде људи који су лоше завршили због дроге. Покушавамо да им скренемо пажњу да им та врста експеримента, а млади најчешће почну са дрогом из радозналости, уопште није потребна.

Славица Филиповић из Службе поливалентне патронаже Дома здравља Ваљево истакла је огромну опасност од дрога:

- Веома је важно да млади схвате да то јесте пошаст савременог друштва и да, без обзира на животне околности и тешкоће, искушења и изазове, никада не треба да посегну за било којом врстом наркотика. Не можемо дроге делити на лаке и тешке, све изазивају зависност, тако да они који мисле да се тога лако могу одрећи асполутно су у заблуди. Људи не могу да се одупру ни дуванском диму, који се сматра блажом „дрогом“, тако да не постоје тзв. лаке супстанце. А дрога вишеструко штетно делују на све органе и доводе до пропадања организма.

Истог дана екипа Службе поливалентне патронаже имала је редовну периодичну контролу здравља старијих суграђана у Удружењу пензионера Ваљева, где је такође поставила изложбу промотивних здравствених материјала Батута и Министарства здравља на тему злоупотребе дрога. Наравно да старија популација нема проблем са дрогом, али су у контакту са млађим генерацијама у оквиру фамилије и могу деловати својим утицајем на њих.

Обележавање овог датума, који је 1987. године усвојила Генерална скупштина Уједињених нација, има за циљ мобилисање појединаца и заједнице за подизање свести о последицама употребе дрога и њихово подстицање за активан однос у сузбијању овог значајног друштвеног проблема.

Међународни дан против злоупотребе и незаконите трговине дрогама обележава се 26. јуна широм света. Обележавање овог датума, који је 1987. године усвојила Генерална скупштина Уједињених нација, има за циљ мобилисања појединаца и заједнице за подизање свести о последицама употребе дрога и њихово подстицање за активан однос у сузбијању овог значајног друштвеног проблема.

Према извештају Канцеларије Уједињених нација за дрогу и криминал (UNODC) објављеном прошле године, број корисника канабиса у свету је порастао за 18% у претходној деценији, тако да је у 2019. години било приближно 200 милиона људи који су употребљавали ову дрогу, а то је 4% укупне светске популације. Процењен број корисника кокаина у свету 2019. био је 20 милиона, 62 милиона људи користило је опиоиде у немедицинске сврхе, док је амфетамине у истој години користило 27 милиона људи. У извештају је наведено да је у претходној деценији значајно смањен проценат адолесцената који мисле да је канабис супстанца која је штетна по здравље.

Према резултатима Европског школског истраживања о употреби психоактивних супстанци међу ученицима, у Србији је 2019. било коју дрогу током живота пробало 8,6% ученика старости 16 година. Канабис је најчешће коришћена дрога међу ученицима првог разреда средњих школа у Србији. Ову дрогу је током живота пробало 7,3% ученика првих разреда средњих школа, 5,6% ученика у претходних 12 месеци и 3,2% у претходних 30 дана, са већом учесталошћу међу дечацима.

Повратак на Главну страну