Дечје саветовалиште и прегледи за прваке у амбуланти на Петом пуку

К ако би се омогућио несметан и безбедан рад Саветовалишта Службе за здравствену заштиту деце, управа Дома здравља је изместила део ове службе у амбуланту на Петом пуку. Већ трећу недељу ту се раде систематски прегледи беба до годину дана, редовна вакцинација и ултразвук кукова. Радно време је од 7.30 до 13 сати, по унапред заказаним терминима (телефонски) на сваких 15 минута. У понедељак ће у том простору почети и завршни прегледи деце за упис у првих разред, њих око 20 одсто који то нису завршили пре епидемије. Термини за будуће прваке биће од 13 до 17 сати.

С обзиром да је половина Дома здравља у фази реконструкције, а да је расположиви простор Педијатрије опредељен за прегледе деце са респираторним инфекцијама, Дом здравља је изабрао амбуланту на Петом пуку као најфункционалнију за прегледе здраве деце. Амбуланта је дезинфекована и прилагођена за рад са најмлађим суграђанима, лекар и сестре који у њој раде искључиво су ту и немају смене у Дому здравља. За време доласка родитеља са децом спроводе се све мере заштите и дезинфекције, које се понављају после сваког прегледа.

- Одлучили смо да прегледе здраве деце одвојимо од прегледа болесне деце, односно да то потпуно изместимо из Дома здравља. Најфункционалнија нам је била амбуланта на Петом пуку. Овде радимо као Саветовалиште, обављамо систематске прегледе беба и ултразвучне прегледе кукова и на тај начин се трудимо да сведемо на минимум кретање родитеља и деце. Заказујемо термине за прегледе телефонски на сваких 15 минута, тако и да се на тај начин смањује контакт између родитеља. Трудимо се да се испоштују све мере опреза због ванредног стања изазваног епидемијом вируса КОВИД-19. Имали смо краћу паузу у раду Саветовалишта када је уведено ванредно стање, у прве две-три недеље, када смо сви били у Дому здравља. Сматрали смо да у тим условима није безбедно да здравој деци заказујемо и спроводимо прегледе па смо зато одлучили да радимо овде како не бисмо потпуно угрозили континуитет систематских прегледа. За бебе које су рађене крајем јануара и почетком фебруара, које су требале да нам дођу на преглед са месец дана, било би дуго да их, рецимо, три месеца ниједан педијатар не погледа – каже др Валентина Марковић, начелница Службе за здравствену заштиту деце, која и ради све прегледе у амбуланти на Петом пуку.

У амбуланти Пети пук у понедељак 4. маја почињу завршни прегледи деце за упис у први разред, сваког радног дана од 13 до 17 сати. Родитељи су већ телефонски обавештени о терминима, а они који нису добили позив (због промене адресе или броја телефона) могу се јавити Дому здравља на телефоне 014 315 00 60 и 014 315 00 64. Дом здравља је ове године раније почео здравствене прегледе за будуће прваке тако да их је остало око 20 одсто и очекује се да све буде готово до средине маја.