Светски дан без дувана

О Одбор за јавно здравље Ваљево, уз подршку Дома здравља, Завода за јавно здравље и других партнерских установа, традиционално 31. маја обележава Светски дан без дуванa. Циљ манифестације је постицање деце да од малена стварају здраве животне навике, кроз ликовни и литерарни конкурс. Због пандемије корона вируса ове године није расписан конкурс за предшколце и основце, нити ће бити организована завршна манифестација, која се обично одржава у некој од градских или приградских основних школа.

Светски дан без дувана 2020. године обележава се под слоганом „Заштита младих од манипулација дуванске индустрије и спречавање употребе дувана и никотина међу младима”. Светска здравствена организација је ове године покренула глобалну кампању, поводом обележавања Светског дана без дувана, са циљем оснаживања младих и укључивања у борбу против тактика дуванских и других индустрија које имају за циљ привлачење нових генерација корисника дувана и никотина.

Циљеви ове глобалне кампањe су: разоткривање маркетиншких и других тактика усмерених на младе, укључујући увођење нових производа атрактивних карактеристика као што су разне ароме; едуковање младих о тактикама и начинима дуванске и повезаних индустрија за привлачење садашњих и будућих генерације да користе дуван и никотинске производе; оснаживање „инфлуенсера” тј. утицајних појединаца на различитим местима, укључујући друштвене мреже, како би они допринели заштити младих и подстакли их да се укључе у разоткривање и борбу против тактика највећих дуванских индустрија. Ако сте заинтересовани за изјаву поводом Светског дана борбе против дуванског дима, контакт особа је секретар Одбора за јавно здравље Славица Филиповић, струковна медицинска сестра-специјалиста јавног здравља. Њен телефон је 064 8321 964.