Превентивни прегледи у Доњем Таору

У оквиру манифестације „Дани сремуша“, која је одржана у суботу 27. јуна у Доњем Таору, Дом здравља Ваљево је организовао превентивне прегледе мештана и посетилаца. Епидемиолошка ситуација и недостатак простора утицали су на одлуку да се ради у мањем обиму, тако да је био ангажован један тим опште медицине лекар-сестра, интернистички тим лекар-сестра уз ЕКГ снимање и Патронажна служба, која је контролисала гликемију. Служба кућне неге и лечења имала је пет посета у домаћинствима овог планинског забаченог краја, како би проверила стање тешко покретних и непокретних болесника. Наша Хитна помоћ била је у приправности на овом скупу.

Упркос невеликом броју посетилаца релазована су 52 прегледа: по 14 код специјалиста опште медицине и код интернисте, 19 контрола нивоа шећера у крви и пет прегледа Службе кућне неге и лечења. Као и приликом сличних акција Дома здравља, могли су да се прегледају и људи без здравственог осигурања, односно без здравствене књижице. За мештане је било значајно што је била присутна и „Вега Фарма“ са најпотребнијим лековима и суплементима.

Због неповољне епидемиолошке ситуације са корона вирусом отказани су превентивни прегледи на „Дану малине“ у Бранковини.