Одржане радионице у вртићима у оквиру Недеље здравља уста и зуба

У оквиру Недеље здравља уста и зуба, која се традиционално одржава у трећој недељи маја, предавања у ваљевским вртићима организовао је тим Стоматологије и Патронаже Дома здравља ЗЦ Ваљево, Црвеног крста и Заводa за јавно здравље Ваљево, у сарадњи са Предшколском установом. Кампања се реализује се под слоганом „Чувам своје зубе, поносим се осмехом“.

Тим Дома здравља чиниле се др Снежана Ђурић из Службе за стоматолошку здравствену заштиту и Весна Павловић и Славица Филиповић из Службе поливалентне патронаже.

Како би обухватио све вртиће у саставу Предшколске установе, тим је наставио са превентивним активностима до краја маја. Радионице о хигијени зуба и правилној исхрани за предшколце одржанe су у градским обдаништима Колибри, Звончић, Наша радост, Бубамара, Видра, Палчица (бивша школа „Милован Глишић“), Хајди, Пинокио, Пчелица и Бамби, затим у сеоској школи са предшколском групом у Котешици, у вртићима у Ваљевској Каменици и Бранковини, као и за ученике од првог до четвртог разреда у школи у Бранковини.

Предавања и радионице за децу потпуно су прилагођена њиховом узрасту, усмеравајући их на основна правила хигијене уста и зуба: редовно и правилно прање зуба, правилну исхрану која подразумева умерено коришћење слаткиша и редовно конзумирање воћа и поврћа, контролу зуба од стране родитеља и стоматолога итд. Стоматолози користе и макету вилице на којој показују како се најбоље перу зуби од остатака хране, док малишани врло активно учествују у разговору и демонстрацијама.

На неке од најзначајнијих превентивних мера указује и специјалиста дечје и превентивне стоматологије др Снежана Ђурић, начелник Стоматолошке службе Дома здравља Ваљево:

- Циљ нам је да на прикладан начин најмлађима укажемо на значај очувања здравља уста и зуба: кроз разговор, игру, читање, показивање на моделу. Указујемо на значај оралне хигијене, правилне исхране, указујемо на лоше навике у исхрани и одржавању зуба, али и на последице сисање прста које може да доведе до деформитета. Код стоматолога се не иде само када зуб заболи, родитељи треба да доводе децу на превентивне прегледе. Први сусрет са стоматологом је у шест месеци, док још зуб није изникао, да се родитељима укаже да 10 секунди дневно одвоје одржавању оралне хигијене детета, да стиче навику. Редовно се долази до стоматолога да би се пратило постоје ли неправилности и указујемо на начин како правилно да се одржава хигијена уста и зуба. У овом, предшколском узрасту ничу нови зуби који су јако битни, који треба да остану за цео живот, тако да је правилна исхрана и одржавање хигинеје сада најзначајније. Ми им и демонстрирамо како правилно да перу зубе.

Недеља здравља уста и зуба се обележава под слоганом „Чувам своје зубе, поносим се осмехом”, који наглашава значај доброг оралног здравља за опште здравље и за свакодневне активности као што су говор и смех. Орално здравље је значајан показатељ општег здравља, благостања и квалитета живота и не представља само здравље зуба, већ и усне дупље укључујући и здрав језик, меко и тврдо непце, десни, усне.

Повратак на Главну страну