Сва срца за здраво срце!

У з слоган „Сва срца за здраво срце“ Дом здравља Ваљево и Спортски савез Ваљева, у сарадњи са Заводом за јавно здравље, Медицинском школом и Црвеним крстом Ваљево, обележили су Светски дан срца и Европску недељу спорта. У оквиру програма тренирала су деца из Школе рукомета Металац, Кошаркашког клуба Феникс и Бициклистичког клуба Спутњик, манифестујући на тај начин колико је физичка активност битна за здраво срце.

Др Милица Милићевић, шеф Превентивног центра ДЗ Ваљево, скренула је пажњу да су кардиоваскуларне болести (болести срца и крвних судова) водећи узрок смртности у свету, од којих сваке године умире преко 18 милиона људи.

„Акценат је на факторима ризика за настајање болести срца и крвних судова, а то су: повишен крвни притисак, повишен ниво шећера и масноћа у крви, употреба дувана, недовољна физичка активност и гојазност, стрес. Постоје и фактори на које не можемо утицати, а то су пол, старост и наслеђе. Факторе ризика можемо спречити или смањити тако што ћемо бити мудри у избору хране и пића, физички активни минимално 30 минута дневно и рећи НЕ дуванском диму. Смисао рада нашег Превентивног центра и оваквих активности јесте да апелујемо на све да употребе своје знање, саосећање и утицај како бисмо били сигурни да ми, наши најближи и заједница којој припадамо имамо најбоље шансе за здрав живот.“

Др Валентина Марковић, начелник Педијатрије Дома здравља, констатовала је да на подручју Града Ваљева нема много деце са кардиоваскуларним проблемима.

„Превенција почиње већ од трудноће, тако да будуће мајке едукујемо у нашој Школи за труднице и родитељство како да се понашају због свог здравља и здравља свог детета. Након порођаја, у Саветовалишту обављамо редовне прегледе беба и ако откријемо евентуалне аномалије у најранијем периоду упућујемо их код дечјег кардиолога. У предшколском и школском узрасту такође обављамо периодичне превентивне прегледе и ако приметимо факторе ризике скрећемо родитељима пажњу, пре свега на правилну исхрану и физичке активности. Све више је гојазне деце и мислим да на то треба да ставимо акценат јер повећана телесна тежина значајно утиче на појаву кардиоваскуларних болести.“

Предраг Бранковић, професор физичког васпитања и председник Спортског савеза Ваљева, указао је на значај упражњавања спорта као трајне животне навике.

„Врло је важно са спортом кренути на време, у раном узрасту, како би се створиле трајне животне навике, које ће бити дозиране и контролисане. Свако од нас треба да упражњава неки тренинг јер на тај начин размишљамо о нашем најважнијем мишићу, срцу које неуморно ради, којем посвећујемо овај дан. Треба да водимо рачуна о исхрани и да вежбамо рекреативно бар 3-4 пута недељно, не смемо имати изговор да то не радимо. Добро је да имамо уобичајене физичке активности по кући и дворишту, али је исто тако важно да спроводимо рекреативне активности у складу са годинама и могућностима. На тај начин делујемо и антистресно на организам, омогућавамо себи лагодан и дуговечан живот.“

Подсећајући да је у 2021. години у Србији преко 56 хиљада људи преминуло од кардиоваскуларних болести, Снежана Маринковић из Одсека за промоцију здравља Завода за јавно здравље Ваљево имала је лепе поруке за крај:

„Не смемо заборавити да свако од нас носи једно срце, у то срце треба да улажемо љубав, правилну исхрану, физичку активност, шетњу, редован сан. Хајде да дамо реч превентиви, без ње нећемо имати здраву нацију. Потребно је укључивање целе заједнице у здравствено-васпитни рад и ми смо се данас окупили да то својим примером покажемо.“

Волонтери Црвеног крста и велики број ученика Медицинске школе дали су свој допринос, као и увек. Ученици су мерили притисак младим спротистима пре и после тренинга, као и тренерима и присутним здравственим радницима.

Повратак на Главну страну