При крају прва фаза реконструкције Дома здравља Ваљево

П андемија корона вируса, поготово у периоду од средине марта до краја маја, успорила је реконструкција јужне вертикале (јужног крила) зграде Дома здравља Ваљево. Радови су интензивирани након попуштања првог пика, а настављени су солидним темпом и у току другог пика првог таласа епидемије, уз предузимање безбедносних епидемиолошких мера на градилишту. У току су завршни унутрашњи радови прве фазе реконструкције зграде, тако да би се њихов финиш могао очекивати мало после средине августа, паралелно се ради фасада.

Подсећамо да се зграда темељно реконструише од подрума до крова. Замењена је столарија, сва унутрашња врата, радијатори, реновирани и опремљени тоалети, у већем делу крила завршена електро и интернет мрежа, будућа сигнализација и аларми, лед панели, керамички радови, реконструкција крова и заштита тераса, сређени зидови и плафони итд. Тренутно се раде степеништа, започети су подови, финишрају радови у подруму и на поткровљу. Акценат реконструкције је и на енергетској ефикасности, и у погледу избора столарије и фасаде.

Практично, у првој фази радова реконструише се већи део зграде, можда и две трећине, а то су: простор Службе хитне медицинске помоћи, део Педијатрије, део Медицине рада, Лабораторија, просторије возног парка у сутерену, просторије управи и економско-финансијске службе у поткровљу, као и сале и канцеларије Едукативног центра, такође у поткровљу. Када буду ординације и остали садржаји грађевински завршени и опремљени намештајем, као и неопходном подршком за функционисање информационог система и електронског картона, започеће реконструкција преосталог простора – северног крила зграде који обухвата: комплетну Општу медицину, део Медицине рада, део Педијатрије и Гинекологију.

Канцеларија за јавна улагања Владе Републике Србије за реконструкцију Дома здравља Ваљево издвојила је 297 милиона динара. Извођач је ГП „Кеј“ из Ваљева, а првобитни рок за завршетак радова био је 12 месеци.