Обележен Национални дан без дувана

П од овогодишњим слоганом „365 ДАНА БЕЗ ДУВАНА” Црвени крст Ваљево, као носилац активности, Завод за јавно здравље Ваљево, Дом здравља Ваљево и Медицинска школа обележили су 31. јануар – Национални дан без дувана. Током овогодишњег Националног дана без дувана посебно се наглашавају значај превенције отпочињања и важност престанка употребе дувана код оних који га већ користе.

Централна манифестација одржана је на Градском тргу, уз постављене штандове, поделу едукативних брошура, разговор са пролазницима и анкетирање које су спровели волонтери Црвеног крста. Наравно, активности су спроведене уз поштовање мера превенције у борби против пандемије коронавируса.

У име наше установе патронажна сестра и специјалиста јавног здравља Славица Филиповић је у изјави за медије рекла:

- Пушење је један од најзначајнијих фактора ризика за многа обољења: респираторних органа, срца и крвних судова, дигестивног тракта, цероброваскуларне болести, односно шлог. Ове болести носе велике последице по здравље, а многе односе и људске животе, попут малигних болести код којих пушење као фактор ризика заузима високо место. Не постоји ниједан орган нашег тела на који дувански дим нема штетан утицај, из којег је изоловано 4-6 хиљада канцерогених материја.

Снежана Маринковић из Сектора за промоцију здравља ЗЗЈЗ Ваљево скренула је пажњу на висок проценат пушача у нашој популацији:

-По истраживањима скоро 20 одсто младих од 15 до 19 година пробало је цигарету. Код грађанства од 45 до 54 године 46 одсто су пушачи који већ 10 година директно удишу дувански дим. Акценат наших активности је да развијемо здравствену свест код људи, да им укажемо зашто не треба да конзумирају цигарете, а уједно да им поручимо да су сами одговорни за своје здравље, за понашање кроз здраве стилове живота, правилну исхрану, физичку активност и довољно сна.

Александар Томић из Црвеног крста био је врло активан са својим волонтерима, а овога пута скреће пажњу на потенцијалну штетност електронских цигарета:

- Добро је што бројке у ученичкој популацији падају, али с друге стране расту цифре о коришћењу електронских цигарета. Због тога не можемо да тврдимо да смо дошли до тренда пада конзумирања дувана колико бисмо желели. Црвени крст ће се посебно бавити темама о којима се мање говори као што је електронска цигарета, која се појавила као боља алтернатива дуванском диму, а истина је да је прошло недовољно времена да бисмо мерили штетне ефекте. Осим тога, само се катран изузима као штетна материја, а ту су сагоревања уља и арома за која не знамо како дугорочно утичу на здравље. Око 70 посто ученика, и младића и девојака, пробали су елкетронску цигарету из знатижеље. Требало би да се тиме позабавимо ан сличан начин као и енергетским пићима.

Употреба дувана је водећи превентабилни узрок смрти, а сваке године у свету услед употребе дувана и дуванских производа превремено умре осам милиона становника, од тога најмање милион непушача због изложености дуванском диму.

Према резултатима Истраживања здравља из 2019. године, у Србији 31,9% становника користи неки дувански производ, највише међу становништвом старости 45–54 године (41,3%). Најчешће коришћени дувански производи су цигарете, које свакодневно пуши 27,1% становништва старости 15 година и више, док 15,8% свакодневно пуши 20 и више цигарета на дан.

Према подацима Европског школског истраживања о употреби психоактивних супстанци међу ученицима у Србији 2019. проценат ученика првих разреда средњих школа који су пушили бар једном током живота је смањен са 46% у 2008. години на 38% у 2019. години, а бележи се и смањење процента ученика који тренутно пуше (16,8%), укључујући и свакодневне пушаче. У претходним годинама бележи се пораст популарности других дуванских и никотинских производа. Подаци показују да је 17,7% ученика првих разреда средњих школа бар једном пробало електронске цигарете, а тренутно их користи 5,5%. Највећи проценат (72,3%) ученика првих разреда средњих школа који су пробали електронску цигарету су то урадили из радозналости (72,0% дечаци и 72,6% девојчице).

Повратак на Главну страну