Свака цигарета смета

Д ом здравља, Завод за јавно здравље, Медицинска школа и Црвени крст Ваљево обележили су Национални дан без дувана (31. јануар) акцијом на Градском тргу, где су делили здравствено-васпитни материјал и са суграђанима попуњавали упитник - тест процене никотинске зависности. Овогодишњи слоган Националног дана без дувана гласи „Свака цигарета смета”.

Славица Филиповић, патронажна сестра и специјалиста јавног здравља из Дома здравља Ваљево подсетила је да се кроз све теме у оквиру здравствено-васпитног рада са младима, као и здравсвтене манифестације, читаве године, провлачи и упозорење о штетности дуванског дима за људско здравље.

- На штетност дуванског дима важно је скренути пажњу и одраслима, али поготово деци и младима, од предшколских установа до факултета. Сведоци смо да је Србија, нажалост, на високом месту по обољевању од респираторних инфекција и хроничних незаразних болести као што су кардиоваскуларне болести, бронхијална астма, болести усне дупље, малигнитети итд. код којих је дувански дим један од великих фактора ризика. Дуван садржи 6-8.000 канцерогених супстанци, које утичу на све органе. Превентива је да се првенствено породица, али и локална заједница кроз све своје институције, труди да усади младима навике здравих стилова живота, али и да се утиче на свест људи у смислу одвикавања од пушења. Појединац не може то сам да учини јер је пушење болест зависности, потребна је стручна помоћ, подршка породице и локалне заједнице. На располагању је изабрани лекар у Дому здравља, саветовалишта, патронажне сестре кроз све облике рада и специјализоване установе.

Секретар Црвеног крста Александар Томић подсетио је на податке да сваке године од последица дуванског дима страда око осам милиона људи, од чега милион непушача услед изложености дуванском диму.

- То су подаци који су нам интересантни у превентивном раду, односно како да помогнемо онима који су пасивно изложени дуванском диму, затим онима који не могу да се одвикну од пушења и како да демотивишемо наше ученике да ступе у тај облик зависности, јер постоји податак да је 17,7 посто ученика првог разреда средњих школа пробало електронску цигарету. С обзиром да је мање доступна од конвенционалног дувана, онда можете замислити колика је његова заступљеност. Статистика каже и да нешто мало испод 30 одсто становника Србије пуши, а да половина од њих пуши и више од 20 цигарета дневно. Овакви подаци указују да се морамо одлучно супроставити тенденцији пробања дувана, а ми као здравствено-васпитне организације поручујемо: погледајте колико је пушачима тешко да оставе дуван. Дакле, мора да постоји разлог зашто је то тако. У том циљу организујемо трибину са ученицима у Техничкој школи о штетности дуваснког дима са посебним освртом на нове компоненте зависности као што су загревани дувани. Због кратке употребе не постоје релевантне студије о утицсају електронских цигарета на здравље, зато апелујемо на младе људе да воде рачуна о томе.

Марија Малешевић, наставник здравствене неге у Медицнској школи Ваљево, каже да ученици школе редовно учествују у обележавању Националног дана без дувана кроз здравствено-васпитни рад, као вршњачки едукатори, волонтери Црвеног крста, анкетирање суграђана итд.

Најчешће коришћени дувански производи у Србији су цигарете, које свакодневно пуши 27,1% становништва старости 15 година и више, док 15,8% свакодневно пуши 20 и више цигарета на дан. Истраживања спроведена у Србији показују пораст популарности других дуванских и никотинских производа.

Повратак на Главну страну