Обележен Светски дан без дувана – Гајимо храну, а не дуван!

П од слоганом „Гајимо храну, а не дуван“ едукативном изложбом, поделом промоматеријала и анкетирањем грађана Дом здравља, Завод за јавно здравље, Црвени крст и Медицинска школа обележили су на Градском тргу Светски дан против дуванског дима (31. мај).

Представници ових установа указали су на штетност дуванског дима за све генерације, као и да едукација мора кренути од породице.

Славица Филиповић, струковна сестра–специјалиста јавног здравља Патронажне службе Дома здравља Ваљево подсетила је на то какве све проблеме здрављу људи доноси употреба дуванског дима:

- Никада није касно да се лоше навике напусте и да их заменимо добрим, поготово када знамо да те навике могу прећи у болести зависности, као што је случај са конзумирањем дувана. Против тога се треба борити чврстом вољом и упорношћу, али треба знати да не можемо сами, потребна је подршка здравствених радника. Дувански дим садржи 4-6.000 канцерогених супстанци, утиче на развој бројних хроничних болести, као и малигних обољења у случају дужег пушачког стажа. Сведоци смо да све млађе и млађе генерације пробају прву цигарету: још у основној школи, већ у четвртом-петом разреду, а пушаче сусрећемо у седмом и осмом разреду. У нашим предавањима, која радимо од предшколског узраста па до најстаријих суграђана, износимо све штетности употребе дуванског дима.

Волонтери Црвеног крста и ученици Медицинске школе на лицу места су анкетирали суграђане. Резултати показују да проценат пушача међу средњошколцима пада, али споро, што говори да се континуирано мора радити на едукацији и кампањама. О томе је више говорио Александар Томић, секретар Црвеног крста Ваљево:

- Управи из тих разлога данас смо суграђане анкетирали на тему дуванског дима, али и коришћења електронских цигарета и загрејаних дуванских производа, што је новина у овој анкети. Припремили смо и предавање за ученике треће године Пољопривредне школе са Домом ученика. Наш фокус је на едукацији и расветљавању свих чињеница које доводе до тога да неко одлучи да постане активан пушач. Некада је могуће то одлуку одгодити, а када се то већ деси можда ће доћи и до оне праве и коначне одлуке - да се не почне са пушењем. Покушавамо и овом акцијом да допремо до наших суграђана и укажемо им на све опасности дуванског дима.

Тема анкете су здравствене навике, превасходно везане за пушење, начин на који број конзумираних цигарета дневно утиче на њихово опште стање, као и да ли постоје други јавно-здравствени изазови које грађани перципирају као важне.

У акцији су учествовали ученици друге године Медицинске школе предвођени наставницом Иваном Илић, која је овом приликом за медије изјавила:

- Циљ нашег апела је да скренемо пажњу општој популацији, поготово младима, на штетност дуванских производа. Због тога делимо здравствено-васпитни материјал и разговарамо са нашим суграђанима о овој проблематици. Превентива и здравствено васпитни рад свакодневно су присутни у нашој школи и у раду са нашим ученицима.

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ је 2022. године спровео Истраживање понашања у вези са здрављем деце школског узраста, које је укључило и питања о заступљености пушења. Резултати истраживања су показали да је 15,1% ученика петог и седмог разреда основних школа и првог разреда средњих школа бар једном пробало цигарете, 12,8% наргиле и 19,7% електронске цигарете. Учесталост употребе ових производа расте са узрастом. Електронске цигарете је пробало 18,5% ученика седмог разреда основних школа и 30,1% ученика првог разреда средњих школа.

Повратак на Главну страну