У Ваљеву две хиљаде људи примило трећу дозу вакцине против КОВИДА-19

O

д 18. августа, када је почело давање треће дозе вакцина против вируса SARS-CoV-2, око 2.000 људи је примило трећу дозу вакцине против КОВИДА-19. Убедљиво највеће интересовање је за Синофарм, а затим за Фајзер. У уторак је 300 суграђана примило трећу дозу, што је највише у једном дану.

„Поприлично је велико интересовање, у питању је групација људи која је била веома заинтересована и за прву дозу тако да се врло одговорно јављају поново“, каже Владимир Димитријевић, координатор вакциналног пункта Дома здравља Ваљево у холу Центра за културу.

Знатно мање интересовање је за прву и другу дозу, 50-60 људи дневно, мада се и те цифре последњих дана повећавају.

Многи су у дилеми коју трећу дозу би требало да приме: „Тренутно су отворене све комбинације, осим код руске вакцине Спутњик В. Ко је примио прву и другу дозу ове вакцине (различите су), као трећу поново прима прву дозу. Код осталих вакцина дозвољене су све комбинације, највише људи после две дозе Синофарма прима Фајзер. Често су заинтересовани и за руску, за шта одлуку могу донети у разговору са лекаром, у складу са својим здравственим стањем, индикацијама или евентуалним проблемима“, резимира Димитријевић.

За трећу дозу нема заказивања, с тим што грађани од е-управе добијају поруку-обавештење да им је истекло шест месеци од прве дозе. Има оних који и не добију СМС поруку, али ако виде на потврди да је прошло шест месеци слободно се могу јавити на вакцинални пункт. „За Синофарм и Спутњик В могу доћи у току целог дана, док Фајзер и даље углавном дајемо у првој смени, од 8 до 13 часова. Мада, ако проценимо на улазу да истовремено има више људи заинтересованих за Фајзер дајемо је и поподне. Значи, то зависи од броја заинтересованих грађана с обзиром да је више доза у једној бочици Фајзера.“

Приметно је да трећу дозу махом примају старији суграђани и понеки средњих година. Што се тиче млађих особа, у периоду од јуна до августа, када се ишло на летовања, било је повећано интересовање за имунизацију. Сада се спорадично јављају средњошколци и студенти, како би могли да похађају предавања. Компанија „Горење“ је организовано довела групу од 50 својих радника, док је приметно да се свакодневно појединачно појављују радници већих фирми, као што су „Вали“, „Крушик“ и „Горење“.

Радно време вакциналног пункта Дома здравља у холу Центра за културу је од 8 до 20 часова, викендом од 8 до 18.

Повратак на Главну страну