На Педијатрији нема много сезонских прегледа, симптоми КОВИДА блажи него код одраслих

И ако смо у периоду када се очекује повећан број респираторних инфекција код деце, много више прегледа је било ранијих година него сада, каже др Валентина Марковић, начелница Службе за здравствену заштиту деце Дома здравља Ваљево. Број прегледане и позитивне деце и омладине у КОВИД амбуланти није забрињавајући, а симптоми су блажи него код одраслих.

- Вероватно је број прегледа ове године мањи због тога што родитељи, деца, васпитачи, учитељи... воде више рачуна о хигијени: деца носе маске, перу руке, дезинфекују се и проветравају просторије. Приметили смо да је то имало ефекта. Што се тиче наших малих пацијената и короне, у последњих 15 дана, када је иначе повећан број оболелих на територији целе Србије, и ми имамо више прегледа у педијатријској КОВИД амбуланти, али тај број није забрињавајући. Углавном су то деца средњошколског узраста, нешто мање је основаца, док смо из Предшколске установе до сада имали само једно дете. И то дете је из контакта, није добило вирус у вртићу, што је случај и са основцима.

Код деце су симптоми КОВИДА блажи него код одраслих и сви се налазе на кућном лечењу:

- Бележимо благо повишену температуру, до 38 степени, секрецију из носа, запушен нос, сузење очију, општу малаксалост, пар њих се жалило на главобољу. Имали смо неколико деце са гастринтестиналним проблемима типа ретке столице, мучнине, повраћања. Сви ти симптоми су у блажем облику. Иначе, врло је тешко направити разлику између КОВИДА-19 и других респираторних инфекција. Основна и најбитнија ствар је да урадимо добру социо-епидемиолошку анамнезу: узимамо податке да ли је неко у породици имао корону или је сада има, да ли је дете било на неком већем окупљању или прослави и слично. Имали смо код ватерполо клуба већи број оболеле деце, нама је то одмах знак да их треба тестирати и изловати до добијања резултата – каже педијатар Валентина Марковић.

Др Марковић саветује родитељима, васпитачима и наставницима да одмах изолују дете када примете прве симптоме . То не значи да родитељи дете морају одмах довести на преглед, већ да га пропрате два-три дана па да се реагује ако се симптоми наставе.

Од 1. септембра постоји педијатријска ординација у КОВИД амбуланти, где педијатар дежура од 7 до 21 сат. Ако родитељи примете код деце било какве симптоме због којих посумњају на заражавање корона вирусом треба да се јаве у КОВИД амбуланту у Новом насељу. Ту могу урадити и лабораторијске резултате и тако завршити све на једном месту. Ако се на основу лекарског прегледа и крвне слике покаже да то није тај тип инфекције, даље лечење настављају у Дому здравља.

На Педијатрији Дома здравља први спрат је за пријем и прегледе болесне деце, а други за здраву децу (саветовалишта), тако да су физички потпуно одвојени.

Повратак на Главну страну