U nedelju 28. februara „Medicinsko selo“ u Valjevskoj Kamenici

Tradicionalna akcija Doma zdravlja pod nazivom „Medicinsko selo“ održaće se u nedelju 28. februara od 8 do 14 sati u Valjevskoj Kamenici, uz učešće oko 80 lekara i medicinskih sestara i tehničara. To je rečeno na današnjoj konferenciji za medije u Edukativnom centru Doma zdravlja, na kojoj su se javnosti obratili direktor Doma zdravlja dr Zaven Der Hazarjan, načelnica Службе za zdravstvenu zaštitu odraslih Jasmina Jevtić, načelnik Службе za zdravstvenu zaštitu žena dr Milan Mirković i predstavnici Mesne zajednice Kamenica Mirko Krstić i Radmila Nastić-Antanasijević.

Dr Hazarjan je govorio o značaju zdravstveno-preventivnih akcija poput Medicinskog sela:

- Verujemo da su aktivnosti koje negujemo duži niz godina na planu prevencije hroničnih nezaraznih bolesti, ali i svih drugih bolesti, prepoznate od lokalne samouprave i svih društvenih činilaca. I ovoga puta Grad je odvojio sredstva preko Saveta za zdravlje da bi u ovoj godini podržali naše preventivne programe. Cilj ove i svih ostalih akcija je da približimo zdravstvenu zaštitu našim sugrađanima koji žive na udaljenim teritorijama, koji ne mogu svakodnevno da je dobiju zdr, koji čak nemaju osiguranje, a pregledi su im svakako potrebni. Дом здравља Ваљево se smatra jednim od osnivča ovakvih zdravstvenih akcija u Republici Srbiji i to je već naš „brend“, koji je od 1998. godine obeležio preventivne aktivnosti zdravstva Valjeva. Građani će imati mogućnost da dobiju kompletnu medicinsku dijagnostiku tako da pozivamo meštane Kamenice i okolnih sela da se odazovu akciji. Verujem da ćemo kasnije medicinskom slikom i jednim rezimeom predstaviti kakvo je zdravstveno stanje stanovnika valjevskog kraja i na osnovu toga preduzeti odgovarajuće zdravstvene mere.

Zajedno sa inicijatorom „Medicinskog sela“ prim. dr Radišom Jokićem, načelnica Службе za zdravstvenu zaštitu odraslih dr Jasmina Jevtić predvodiće lekare Doma zdravlja. Dr Jevtić je istakla da se u ovakvim akcijama uspostavi lep kontakt između lekara i pacijenata i najavila koje vrste pregleda će meštani Kamenice moći da obave:

- Želim da istaknem da ćemo preglede obaviti u saradnji sa kolegama iz Opšte bolnice. Bićemo spremni da uradimo sve preglede: nalaze pluća i srca, merenje krvnog pritiska, uzimanje uzoraka za laboratoriju, nivo šećera i masnoća u krvi itd. Učestvovaće i naša Pedijatrija, Ginekologija, Patronažna služba, Hitna služba, Kućna nega i lečenje koja će obići pacijente koji su teško pokretljivi, a pridružiće nam se i Apotekarska ustanova. Od specijalista iz Bolnice na raspolaganju će biti internisti, očni i ušni lekar, neuropsihijatar, hirurg i fizijatar. Služba transfuzije takođe će učestvovati u akciji. Svi pregledi su besplatni. Ukupno će biti oko 80 medicinskih radnika, od čega 30 lekara.

Zbog specifičnosti pregleda, Služba ginekologije će, za razliku od ostalih, svoje preglede raditi u Zdravstvenoj stanici u Kamenici. - Ginekološka služba će učestvovati sa dvoje lekara specijalista i kompletnom dijagnostičkom opremom. Sve što radimo u našim prostorijama u Domu zdravlja, radićemo i u Kamenici. Uz generalni ginekološki pregled i preporuke, moći će da se urade ultrazvučni i kolposkopski pregledi i Papanikolau bris. Mislim da bi žene trebalo da iskoriste jedinstvenu priliku da urade preglede zbog kojih bi, inače, morale da dođu u Dom zdravlja.

Mirko Krstić, član Skupštine Mesne zajednice Kamenica zahvalio se Domu zdravlja što im je izašao susret, a osnovna škola ustupila učionice da akcija može uspešno da se sprovede. Želim da što više meštana da dođe na preglede, a mi smo s epotrudili da ih što više obavestimo. Aktiv žena Kamenice spremiće tradicionalna jela i tako obezbediti doručak za zdravstvene radnike. Radmila Nastić-Antanasijević je istakla veliku mogućnost koju će dobiti meštani Kamenice i okolnih sela, a to je da imaju kompletne preglede: od lekara opšte medicine do specijalista. Istakla je i da je značajno što i meštani koji nemaju zdravstvenu knjižicu ili su iz zabačenih predela moći će da se pregledaju, uz poruku „Bolje sprečiti nego lečiti“.

Pregledi će se odvijati u obe zgrade osnovne škole „Milovan Glišić“ i u Zdravstvenoj ambulanti. Svi medicinski radnici učestvovaće bez nadoknade, van svog radnog vremena, čime dodatno pokazuju humanost svog poziva i doprinose opštem zdravlju stanovništva. Дом здравља Ваљево, uz podršku Grada Valjeva, uložiće sopstvena sredstva i opremu u ovu akciju. „Medicinsko selo“ je prvi put održano 1998. u Miličinici, od 2000. do 2008. za vreme Zdravstvenog centra bila je pauza, a posle toga je nastavljena i „Medicinsko selo Kamenica 2016“ biće šesnaesto po redu.