Превенција полно преносивих болести

Предавање о репродуктивном здрављу и полно преносивим болестима за ученике Музичке школе јуче је одржао Превентивни тим који су чинили гинеколог др Душко Антонић и патронажна сестра Весна Павловић из Дома здравља и Александар Томић из Омладине ЈАЗАС-а и Црвеног крста Ваљево.О полно преносивим болестима и њиховој превенцији говорио јегинеколог др Душко Антонић из Службе за здравствену заштиту жена Дома здравља. У међусобној комуникацији током предавања стекао се утисак да су ученици веома заинтересовани за ову тему, али и да им је знање о томе оскудно.

- Цифре оболелих од ХИВ-а повећавају се из године у годину.До сада се ишло са проценом да у сваком петом аутобусу градског превоза има једна оболела особа, сада је претпоставка да је то у сваком аутобусу. Званичне податке оболелих у Србији поједини стручњаци сматрају да треба помножити са шест, што би био број неоткривених и непријављених људи. За друге полнопреносиве болести званичних података нема јер је, пре свега, палета тих болести велика. Међутим, примећујемо да су у порасту јер, између осталог, имамо све већи број особаса стерилитетом, а једним делом узрочник могу бити полно преносиве болести. На предавањима млади сеуглавном устежу да постављају питања,мада интересовање постоји – изјавио је медијима након предавања др Антонић.

Главна сестра Службе поливалентне патронаже Весна Павловић пренела је кључне поруке на тему одговорности за себе и свог партнера, мера заштите и значаја редовних контрола репродуктивног здравља, као и коме се могу обратити за стручну помоћ. Александар Томић из Црвеног крста Ваљево емитовао је филм „Дечко који се стидео“ и након тога говорио о сиди, превенцији, мерама заштите и указао на њихов значај. -Наше установе сарађују на континуираној превенцији полно преносивих болести и развијеном размишљању на тему репродуктивног здравља.Желим да истакнем да др Душко Антонић годинама волонтерски ради на едукацији младих, заједно са Црвеним крстом. Покушавамо да им скренемо пажњу колико је важно да превазиђу табуе и редовно одлазе на контролу, првенствено мислим на женску популацију, док Црвени крст Ваљево по сертификованој обуци Омладине ЈАЗАС-а и по моделу вршњачке едукације учи младе људе како да се понашају одговорно и без ризика.

Ученицима је подељен едукативни материјал: брошуре „Репродуктивно здравље ИЗЈЗ“ и „Превенција инфекције Хуманим папилома вирусом“, као и кондоме. Дискусија је била жива и договорено је да се затри месеца организује ново дружење, на којем би ученици много више изнели своја размишљања, доживљаје, искуства и дилеме.Иначе, три установе континуирано заједнички организују оваква и слична предавања у основним и средњим школама: Дом здравља Ваљево,Завод за јавно здравље Ваљево и Црвени крст Ваљево.