Дом здравља партнер у успешном Ваљевском пoлумаратону

Као партнерска установа новог, изузетно лепог спортског и хуманитарног догађаја, Дом здравља Ваљево је дао активан допринос реализацији првог Ваљевског полумаратона, одржаног 10. јуна у нашем граду. Два возила Службе хитне медицинске помоћи била су на располагању организатору, једно током трке, а друго на старту/циљу. Служба поливалентне патронаже Дома здравља Ваљево, заједно са Заводом за јавно здравље, имала је свој пункт поред стартне линије трке у Карађорђевој улици, желећи својим присуством да укаже на значај физичке активности за здравље и превенцију болести. Екипа Патронаже публици и суграђанима контролисала је притисак и ниво шећера у крви, уједно била на располагању и учесницима, што је поготово било важно на крају маратона, када је било пуно исцрпљених такмичара којима је било потребно указати адекватну подршку. Представници Завода делили су брошуре посвећене превенцији незаразних болести. Патронажне сестре и техничари дежурали су и на пунктовима за освежење на стази маратона. Они су представљали медицинску подршку учесницима трка и по потреби координирали са Службом хитне помоћи.

-У току је кампања „Кретањем ка здрављу“ и ми у току маја и јуна посебно стављамо акценат на физичке активности. То је један од стилова живота које ми препоручујемо нашим суграђанима, поготово младима, али и свим генерацијама. Физичка активност је јако значајна и један је од предуслова за добро здравље. Осим мерења притиска и нивоа шећера у крви, опремљени смо санитетским материјалом тако да смо спремни да пружимо прву медицинску помоћ ако неком од учесника маратона позли или евентуално падне, док не пристигне екипа Хитне медицинске помоћи. Наша порука је „лаким корацима ка здравом животу“. Није то немогуће, није тешко бавити се физичком активношћу, потребно је само мало добре организације, јако је битно сваки дан улагати у своје здравље – поручила је Весна Павловић, главна сестра Службе поливалентне патронаже.

Учешћем у Ваљевском полумаратону, Дом здравља Ваљево заокружио је активности у склопу обележавања Међународног дана физичке активности, започете у мају. Иначе, први Ваљевски полумаратон, у организацији Спортског удружења „Варатон“ и под покровитељством Града Ваљева, био је сјајно организован и надмашио је сва очекивања. Учеснике и госте поздравили су градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић и Ана Марковић, директорка Туристичке организације Ваљева.

-Данас је у Ваљеву највећи атлетски догађај у Србији и зато сам веома задовољан и срећан што је „Варатонац“ организатор оваквог догађаја, а град Ваљево покровитељ. Атлетика је краљица спортова, а увек се сетимо и оне старе пословице „У здравом телу здрав дух“. Тако да сам уверен да ће данас такмичари имати велико задовољство да се такмиче и да најбољи победи. Најбитније од свега је да знамо да све радимо у корист нашег здравља. Ако немамо здраву нацију и немамо здраве људе и здраву омладину, онда нам не требају ни радна места ни инфраструктура. Зато, срећан нам полумаратон и нека најбољи победи - рекао је градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић.

Са стартне линији у 10 часова је кренуло око 400 тркача из више градова Србије, али и из Словеније, Босне и Херцеговине, Црне Горе, чак и један гост са Кубе, испраћени великим аплаузом. Трчали су кружном стазом од центра града па поред реке Градац и кроз стару чаршију Тешњар дужине 10,5км тако да су такмичари који су истрчали цео полумаратон од 21км прошли два пута том стазом. У конкуренцији мушкараца на 21 км заслужено прво место заузео је Милош Милосављевић, са фантастичним временом од 1:13:23, док је у женској категорији прво место заузела Ваљевка Катарина Радовановић. У трци на 10,5 км код мушкараца прво место заузео је познати ваљевски маратонац Саша Антић, а у женској конкуренцији Милица Живановић. Ученици од петог до осмог разреда трчали су на 500 метара, а најуспешнији су били пионири АК „Металац“ из Ваљева“.

Веома значајан је био и хумани аспект догађаја: организатори полумаратона прикључили су се акцији “Трчи, живи здраво” и на тај начин мотивисали учеснике да продају своје километре. У Ваљеву се 10. јуна трчало за Вука (9 година) који болује од целебралне парализе. Ова хуманитарна акција спроводи се преко сајта www.zivizdravo.rs у делу СМС за километар.