Временске прилике утичу на здравље

Неповољан географски положај Ваљева условљава лоше проветравање града, тако да зими имамо аерозагађење преко дозвољених граница, а у кишним периодима, као што је ово лето, имамо повишене вредности влажности ваздуха. Према усвојеним светским стандардима нормална влажност је ако се вредности крећу од 40 до 60%, а све преко третира се као изузетно влажан ваздух. Влажан ваздух у комбинацији са вишим температурама, или како се у народу каже спарно време, неповољно утиче на наш организам. О овој теми на интернет порталу „Ваљевска посла“ објављен је разговор са др Јеленом Гајић, начелницом Службе за здравствену заштиту одраслог становништва. „Повишен притисак, повишена температура, висока влажност ваздуха и ветар којег скоро да нема, временске су карактеристике од почетка овог лета у Ваљеву. То су отприлике услови које имате у саунама, или као да смо у неком котлу“. Докторка Гајић даље наводи да овакви временски услови не пријају никоме, а пре свега нехроничним болесницима и старим особама. Када је овакво време, шта се дешава са нашим организмом?

„Влажан и тежак ваздух не можете да удахнете пуним плућима, са друге стране затварају се поре на кожи, влага не дозвољава да кожа дише, не ослобађа се топлота… организам је на неки начин блокиран и брани се знојем. Услед топлоте шире се крвни судови и пада притисак. Све то заједно утиче да се сви осећају изнурено и уморно, поспано“, каже др Гајић и додаје да ако овакви услови потрају дужи период, као што је то сада случај, хипофиза реагује појачаним лучењем кортизола, хормона стреса, који за собом повлачи бројне друге реакције у организму.Са друге стране смањује се ниво хормона који нас штити од бола, па у оваквим ситуација осећамо болове код старих повреда, прелома, ожиљака након хируршких захвата, јављају се реуматолошки болови. Лекар не види ту најчешће упалне процесе, једноставно, у питању је стање организма изазвано специфичним временским условима и додаје да су имали ситуација где људи чак колабирају. Као се понашати у оваквим приликама?

„Лагана исхрана, пре свега, да организам не би губио енергију на варење када има пречи ствари. Треба конзумирати све што нам у овом тренутку нуди природа, све врсте воћа и поврћа. Не треба узимати енергентска напитке, ни кока коле, ни швепс, чак не треба претеривати ни са минералном водом. Треба пити што више чисте природне воде и благих чајева, ту су наравно и лубенице као одличан извор течности“ саветује др Гајић.Она каже да би штедели организам неопходан је и адекватан одмор, а то значи одлазак у кревет раније, пре поноћи свакако. Предлаже и раније устајење из кревета као и туширање, наизменично топлом и хладном водом. како би се побољшала циркулација. Не треба се излагати великом напору, али су брже шетње у јутарњим и вечерњим сатима препоручљиве.

„И немојте заборавити на позитивне мисли, без њих ништа не вреди све ово што смо навели“, поручује на крају разговара др Јелена Гајић.

Izvor: www.valjevskaposla.info