Одржана манифестација „Дај педалу раку“

„Дај педалу раку 2018“ је манифестација која је јуче одржана у парку Пећина у Ваљеву, као и у 20 градова у Србији. Организатор је Женски центар „Милица“, под покровитељством Министарства здравља и Министарства омладине и спорта, у сарадњи са Институтом за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“, Институтом за онкологију и радиологију Србије. Организована је четврти пут за редом у Србији, а први пут у Ваљеву, под покровитељством Града Ваљева. Наша установа је, као и много пута раније, наступила са својим традиционалним партнерима: Заводом за јавно здравље Ваљево, Црвеним крстом Ваљево и Медицинском школом „Др Миша Пантић“.

О превенцији, здравим стиловима живота, лечењу, као и о животу после рака, говорили су заменик градоначелника др Зоран Живковић, др Александра Милутиновић, начелница Одељења за онкологију Опште болнице у Ваљеву, др Весна Бановић из овог одељења, Славица Филиповић из Патронажне службе Дома здравља, Никола Савић, наставник здравствене неге у Медицинској школи, Снежана Маринковић из Завода за јавно здравље и Александар Томић из Црвеног крста Ваљева.

Заменик градоначелника др Зоран Живковић је рекао да се треба борити, јер што се више борите, већи су вам изгледи, а затим је цитирао једну пацијенткињу:

-„Ја сам својој докторици рекла, нека учини шта год је потребно, јер имам двоје деце и ако морам бирати између тога хоћу ли живети пет или тридесет година, ја бирам тридесет година, речи су жене, а поред ње и њеној мајци и сестри рак је откривен прекасно, када више није било помоћи.“ Циљ нам је да оваквих судбинских речи, буде што мање. Рак је излечив, у 90 одсто случајева када се на време открије. И на крају, многи ће се запитати зашто је овај мали анђео поред нас. Због њих живимо и стога се потрудимо да рак у Србији постане излечив - поручио је др Живковић.

Начелница Онкологије ваљевске болнице Александра Милутиновић на манифестацију „Дај педалу раку“ дошла је заједно са волонтерима Друштва за борбу против рака, који су вршњачки едукатори, а присутна је била и др Весна Бановић, доајен Онколошке службе.

-Ја са мојим колегама др Весном Бановић и др Зораном Живковићем са којима и радим у истој служби могу рећи да смо расположени и са жељом да утичемо на свест и савест људи колико је битно да промене које уочимо, и препознамо на време, да се и јаве на време и самим тим решимо неки проблем заједничким снагама и на крају излечимо ту болест о којој данас сви причамо. Причу наравно морамо подржати и са неким нашим младим људима који ће стасати и доносити будућим генерацијама, а то су наши волонтери-вршњачки едукатори из Друштва за борбу против рака. Они се свим снагама и активностима труде да пренесу своје знање на вршњаке и на што ширу популацију.

Др Весна Бановић је истакла да је октобар месец борбе против карцинома дојке, а март месец је месец борбе против карцинома, па је предложила да се нешто слично овоме организује у месецу марту како би могли да учествују и остали пацијенти. Истакла је да је њено искуство велико, да се не треба бојати, да треба доћи на време код доктора и прихватити све што је потребно за лечење. Веома је значајно било појављивање и изношење личног искуства храбрих суграђанки које су преживеле рак дојке, Оливере Брдаревић и Весне Матић. Оне су истакле значај превентиве, самопрегледа, редовних одлазака на контролу, а затим сарадње са лекарима и прихватања терапије.

Дом здравља је са партнерима организовао штандовски део у оквиру кога су дељени едукативни флајери здравствених институција и где је био изложен модел женских груди за кратку обуку самопрегледа дојке. У име Дома здравља присутнима се обратила Славица Филиповић из Патронажне службе, струковна медицинска сестра – специјалиста за јавно здравље:

-Када говоримо о превенцији хроничних незаразних болести, где малигна обољења заузимају значајно место, у школама и колективима, преко превентивних прегледа у Дому здравља и кроз „Медицинска села“, радимо на томе да обучимо женску популацију за превенцију карцинома дојке. Обучавамо их за самопреглед дојке на месечном нивоу, да би жене знале како правилно ураде самопреглед. Време је драгоцен фактор и свака уочена промена може довести до тога да се жена на време јави свом изабраном лекару и гинекологу и тако на време уђе у процедуру дијагностике и евентуалног лечења. Стално понављамо да је карцином дојке излечив ако се открије у почетном стадијуму. Због тога је свест жене о самопрегледу веома важна.

Тачно у подне су младе бициклисткиње БК „Боба“ из Ваљева сестре Гала, Ника, Зоја Ратковић и Тара Чулић подигле заставу манифестације „Дај педалу раку“, која ће у парку Пећина стајати током октобра, када се обележава месец борбе против рака. Ученица треће године Ваљевске гимназије Доротеја Вуковић одрецитовала је песму Васка Попе „Пре игре“. Волонтери Канцеларије за младе, вршњачки едукатори Друштва за борбу против рака, као и спортисти Ваљева, окупљени око Спортског савеза Ваљева пренели су поруку о значају здравих стилова живота за добро здравље.