У Дому здравља обележен Светски дан хране

Презентацијама о правилној исхрани и пригодним дечјим програмом у Дому здравља Ваљево обележен је Светски дан хране. Предшколцима, основцима и ученицима Медицинске школе препоруке за правилну и здраву исхрану дали су педијатар др Валентина Марковић, патронажна сестра-специјалиста јавног здравља Славица Филиповић и нутрициониста Снежана Маринковић из Завода за јавно здравље. Деца из Предшколске установе „Милица Ножица“ рецитовала су песме о здравој храни, док су веома занимљив програм имали специјални гости - ученици основне школе „Прота Матеја Ненадовић“ из Бранковине. Они су извели скеч са шаљивим стиховима о поврћу и воћу, а приредили су и изложбу фигура направљених од воћа и поврћа које гаје у школској башти.

-С обзиром да је октобар месец у знаку правилне исхране, Дом здравља као установа која се бави примарном превенцијом даје значај Светском дану хране и спроводи активности којима доприноси промоцији правилне исхране и здравих стилова живота. Заједно са партнерским установама реализујемо здравствена предавања у предшколским и школским установама, дајући најмлађима препоруке за здраву исхрану. Наша кампања траје читаве године, али се специјалан значај овој теми даје у октобру. Инситут за јавно здравље Србије и наш Завод за јавно здравље имају забрињавајуће показатеље о порасту гојазности у дечјој популацији – рекла је Весна Павловић, главна сестра Службе поливалентне патронаже Дома здравља Ваљево.

Др Александра Филиповић из Центра за промоцију здравља ЗЗЈЗ Ваљево рекла је да пристижу ликовни и литерарни радови предшколаца и основаца на традиционалном конкурсу Института Батут, ове године на тему „Правилна исхрана-улагање у будућност“. На тај илустративан начин деца треба да схвате колико је исхрана значајна за њихов развој, као и да усвоје одређене моделе у исхрани. Нутрициониста Снежана Маринковић из Завода за јавно здравље истакла је значај поштовања „пирамиде исхране“:

-Веома је битно да исхрана буде разноврсна јер не постоји једна намирница која има све неопходне елементе, као и да буду заступљене све групе намирница. Потребно је да деца имају пет оброка (три главна и две ужине), да сваки дан имају кувани оброк, затим поврће и воће. Стално истичемо важност исхране кашиком, нема везе да ли је то кувани грашак, боранија, купус, пасуљ. Веома је важно какав је модел исхране који усвајају у породици јер то је после тешко исправити у установама. Колико будемо уложили у своју децу, толико ћемо имати здраву популацију. Гојазност није само естетски проблем, много је битније што има индикације за дијабетес и касније за кардиоваскуларна обољења.

Др Валентина Марковић се надовезала на причу о правилној исхрани, износећи искуства са којима се сусрећу у Служби за здравствену заштиту деце и у саветовалишту. Организатор програма је био Дом здравља, а партнери у реализацији Завод за јавно здравље, Црвени крст и Медицинска школа. Велику подршку дали су колектив и ученици ОШ „Прота Матеја Ненадовић“ из Бранковине, као и васпитачи ПУ Милица Ножица. Манифестација је централни

догађај који Дом здравља организује у оквиру Месеца правилне исхране, која је започета радионицама у сеоским основним школама (Драчић, Доње Лесковице, Каменица, Ставе) за време Дечје недеље. У среду 17. октобра заједнички тим ће одржати у Основној школи у Поћути радионицу о хигијени и правилној исхрани, а у петак 19. октобра у школи у Доњој Грабовици, за децу и родитеље.