Oбележен Светски дан борбе против дијабетеса

Контролом нивоа шећера у крви, мерењем притиска, поделом здравствених брошура и давањем савета пацијентима, у Дому здравља Ваљево је обележен Светски дан борбе против дијабетеса. Акцију су организовали Саветовалиште за дијабетес и Служба поливалентне патронаже Дома здравља, уз подршку Медицинске школе, Завода за јавно здравље и Црвеног крста. Јавности се обратила др Наташа Станковић, специјалиста опште медицине и један од лекара Саветовалишта за дијабетес:

- Велики проблем је што је много оболелих који нису регистровани да имају дијабетес типа 2. Према подацима Завода за јавно здравље Ваљево, у 2017. у Колубарском округу регистровано је 8.320 пацијената, од чега у Ваљеву 4.200, док је број оболелих доста већи. Према подацима Института за јавно здравље Србије „Батут“ 12 одсто становништва је оболело од дијабетеса, али то зна само њих осам одсто. Наша улога и јесте да откријемо тих четири процента, који не знају дијагнозу и нису укључени у процес лечења. Они често то сазнају тек са терминалним компликацијама на крвним судовима, а број оболелих је у сталном порасту због начина живота. Због тога у Саветовалишту радимо и на раној дијагностици како би се спречиле компликације. Те компликације су веома озбиљне, имају велики социјално-економски значај јер је лечење знатно скупо, а квалитет живота пацијента угрожен и оставља трајни инвалидитет. Код нас лекари опште медицине скринингом на дијабет типа 2 раде на раном откривању, превентивним прегледима меримо вредност јутарње гликемије, даљом основном дијагностиком се утврђује гликолизирани хемоглобин који указује на вредности у претходна три месеца итд. Преко Саветовалишта пружамо услуге целој породици јер се чланови породице морају едуковати о начину примене хране, давању терапије итд. Поготово је тешко код деце, тако да ми у Саветовалишту прихватамо и родитеље и дајемо им савете.

Дијабетес типа 1 није узрокован начином живота, већ је аутоимуна или наследна болест, још се не зна тачна генеза, каже др Станковић. Код деце је најчешћи тип 1 и ту је лечење много компликованије, од старта су укључени на инсулинску терапију.

Саветовалиште за дијабетес у Дому здравља Ваљево са пацијентима ради четвртком од 7 до 13 сати. Има отворених преко 800 дијабетичних картона. Циљеви рада Саветовалишта су: рано откривање болести, држање болести под контролом, одлагање компликација шећерне болести до њиховог потпуног спречавања. Осим саветодавног рада на факторима ризика и промоцији здравих животних навика, као што су правилна исхрана и физичка активност, Саветовалиште спроводи антропометријска мерења, мерење притиска и контролу гликемије, као и одређивање бодимас индекса.