Oбележен Светски дан борбе против туберкулозе

Здравственим предавањем за ученике седмог разреда Прве основне школе јуче је у сали Музичке школе обележен Светски дан борбе против туберкулозе. Организатор је била Служба поливалентне патронаже Дома здравља Ваљево, уз подршку Службе пнеумофтизиологије Опште болнице Ваљево, Завода за јавно здравље Ваљево, Црвеног крста Ваљево и Медицинске школе. Ученицима су се обратили епидемиолог др Биљана Рајковић из ЗЗЈЗ Ваљево и специјалиста пулмологије др Ђорђе Јовановић из Опште болнице, а затим је Славица Филиповић из Патронажне службе Дома здравља говорила о основним аспектима превенције туберкулозе. Иако шира јавност често тако мисли, ова болест није искорењена, а глобални план је да то буде до 2030. године, рекла је епидемиолог др Биљана Рајковић и наставила:

- Учињени су значајни кораци, али нисмо близу циља. ТБЦ је међу 10 најчешћих узрочника смрти, односно један од најчешћих узрочника међу инфективним болестима. Примена нове ефикасне дијагностике и методологије лечења учинила је да Србија, према подацима из 2017. године, спада међу земље са ниским ризиком обољевања од ТБЦ - 11 на 100.000 становника. У Колубарском округу прошле године имали смо 19 оболелих на 100.000, што је нешто више од републичког просека, али имамо значајан пад у броју оболелих, стопи инциденце и броју умрлих.

Др Ђорђе Јовановић из Пнеумофтизиолошке службе Опште болнице Ваљево указао је да сви који имају респираторне симптоме као што су кашаљ, искашљавање, повишена температура, губитак апетита и телесне тежине требало би да се обрате лекарима и прегледају.

-То није битно само због тога да би се они лечили већ и зато што представљају извор инфекције. Благовремено успостављање дијагнозе доприноси да се болест не шири у околини. То је један од горућих проблема: када кажемо породици и фамилији оболелог да је потребно да се и они прегледају, често кажу да то не желе. Људи су затечени да то може данас да им се деси, а ми смо ту да разбијемо неке стигме и да им објаснимо зашто и како. Болест је излечива, али је процес дуготрајан, постоје разни режими лечења – од шест или девет месеци, а постоје и компликованији, резистентни облици чије се лечење спроводи у специјализованим болницама. Код нас је то у Сокобањи и у Белој Цркви. У нашем региону нема таквих облика. Разни су фактори који ће утицати да ли ће носилац Коховог бацила оболети од туберкулозе: лош начин живота, лоша исхрана, имуносупримирајуће болести итд.

Весна Павловић, главна сестра Службе поливалентне патронаже Дома здравља Ваљево, рекла је да Патронажа здравственим предавањима управо указује ученицима зашто долази до туберкулозе и како можемо да се заштитимо.

-Модеран стил живота са собом носи растрзаност, што доводи до тога да не одмарамо довољно, да нисмо физички активни, неправилно се хранимо, изложени смо стресу. То су најзначајнији фактори ризика и ми управо здравственим предавањима утичемо на децу школског узраста да буду здрава база и да израсту у функционалне људе. Да поштују препоруке здравих стилова живота, на који начин могу да се заштите од ТБЦ, да стекну навику да се обрате лекару због неких симптома сличних прехладама и грипу итд. Здравственим предавањима се боримо и против предсрасуда - говоримо младима колико је важно да једни другима буду подршка како би се одупрли нездравим стиловима живота и болестима зависности, а самим тим јачају своје здравље.

Виша струковна сестра-специјалиста јавног здравља Славица Филиповић токо предавања ученицима је на пријемчив начин указала на факторе ризика, начине преношења и заштите од инфекције бацилом туберкулозе. Служба поливалентне патронаже Дома здравља Ваљево организује предавања о превенцији ове болести за ученике седмог разреда основних школа. Од 21. до 28. марта предавања се организују за градске школе, а почетком априла за приградске и сеоске осмогодишње школе.